Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-10-22

Професия "демократ"

Съществуват одиозни фигурли, които са превърнали "демократ" в професия.
Идеята да ви разкаже по-долните редове ми хрумна някак делнично...
Чистех си юридическата билиотека, когато попаднах на един труд на Велко Вълканов. Книгата е била подготвена за печат още през 1981 г., но излиза чак през 1990 г.
Защо? Текстът е посветен на човешките права и в него се изтъква, че, за да може да системата на реалния социализъм да се нарече наистина ориентирана към човека, е редно освен "реалните човешки права" (По Паскал Бонифас) - реалните права на здравеопазване, образование, прехрана; да се въведат и другият тип права - на мисълта, на изразяването и пр.
Тук следва (не)лирическо отстъпление.
В ЮФ са ми преподавали много политически дейци от различни партии (напр. НДСВ, БСП). Нито един от преподавателите за 5-те години обучение не си позволи да ни натрапва своите политически виждания. Изключенията бях само няколко, като всички те бяха пазарни фундаменталисти, проповядваха колко здравословно и вкусно е да ближем задниците на американците и колко лошо е било "преди 1989 г.".
Какво беше изумлението ми, когато научих, че един от тези е бил бивш комсомолски секретар! Открих имената и на други двама в книгата на В. Вълканов, за която стана въпрос по-горе. Техните тези не са били в защита на идеята за повече човешки права и срещу системата, както бихме си помислили днес. Напротив... О, вижте сами: "и във втория вариант (ръкописът е бил преработен) звучи един апел за човечност, който насочва на мисълта, че в нашето общество като че ли човечността не е достатъчна"; "... Категорично възразявам на тезата за правата на извънкласовия човек. Правата на гражданите са класово обуслонвени. В. Вълканов подхожда някак извънкласово..."
И все тъй нататък... Цитати наспорил Бог...
И те тия ми обясняваха колко било зле...
Та така...
По bTV тръгнала поредица за 10-ти ноември. Разни измислени опозиционери и още по-измислени "интелектуалци" разправят как имало паркирани джипки с барети, дето щели да бъдат пуснати, ама само с "щеше" си остана... Те не могат и да вдянат какво би станало, ако наистина властта реши да им прати "десетина джипки с червени барети".
Гнусното, поне според мен, в този тип хора е това, че за 20 години - 1989 - 2009 г. не успяха една пиеска да напишат, едно нова песен да изпеят... Повтарят старата програма от соц.-а, който иначе много ги потискал. Горканчета потискани, пък и книгите им издавани, и филми правели, и творчески командировки, и почивни бази, и концерти...
Мъка...

По повод цензурата се сетих какво казваше по този въпрос д-р Тони филипов:
http://delnicite.blogspot.com/2009/09/blog-post.html
"Разбира се, въпросът с цензурата е малко по-сложен. Защото ако конституцията затваря предната врата на държавата да се меси в медиите, тя влиза през задната, опосредствано, чрез благата, които властта може да изсипе или не в един вестник, а понякога (но не рядко) и лично на главния редактор.
Но има нещо друго, по-страшно от цензурата - онова вътрешно подло чувство, наречено автоцензура. Оня стремеж да предвидиш какво ще се хареса на ръководстсвото и да го напишеш. И започваш да пишеш с презерватив на перото.
Разликата между цензурата и автоцензурата е… Нека го кажа с един разбираем пример. Една жена може да бъде изнасилена. Може да бъде принудена да направи дори свирка, фелацио по народному. Но дали ще гълта си е неин личен избор. Много е грозно да гледаш как гълта насилена журналистика…
Х ще мине и ще замине, ще се забрави както много други преди него, но вие ще трябва да продължите да гледате в огледалото лицето си, да го миете и бръснете. А това е трудно, ако презираш онзи зад стъклото. Айн Ранд пише, че „да работиш за работодател, който не споделя твоите идеи, не е компромис; да се правиш, че споделяш неговите идеи, това е компромис”. Тоест, гълтането си е по желание!"

Няма коментари: