Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-10-24

Управленски дивотии - част поредна: как се разбива НК

Простотиите на ГЕРБ са като колумбийски сериал - безкрайни и постоянно нещо се сменя - веднъж министерствата са фалирали, малко след това раздаваме бонуси; днес говорим едно, утре друго.
Това по принцип е смехотворно, ако не започваше да става пакостно.
Не разбирам от енергетика (пардон, чел съм доста повече от Румяна Желева, но това не значи, че съм специалист), затова няма да говоря за енергийните проекти.
Ще се спра на тема, в която имам по-професионална подготовка - идеята за нов закон за отвличанията.
Засега тази материя е регулирана в Наказателния кодекс (НК). Той е разделен на две части - обща и специална. В общата са развити понятията, с които наказателното право работи - престъпление, наказание, вина...
В главите на специалната част нормативно са регулирани престъпленията против републиката, против личността, против собствеността.
Идеята да се пише специален закон против отвличанията е абсолютно безумна. Заявявам го най-отговорно, доколкото може да има нещо отговорно във връзка с тези приказки.
Гласуване от законодоталя на подобен проект би било първа стъпка към разбиване на НК.
Отвличането нито е най-тежкото престъпление (за най-тежки се считат престъпленията против републиката като диверсия, измяна, бунт и пр.); нито е най-сериозното и масово разпространено сред посегателствата срещу личността (убийството е и по-често срещано, и засяга по-тежко личността).
Въвеждането на отделни закони за всяко отделно престъпление е абсолютно неоправдано. Така законодателят ще бъде принуден или да препраща към НК за уточняване на понятията (напр. вина, лишаване от свобода) или в допълнителните разпоредби да пише неща, които си ги има в НК. Толкова повече, че напълно ще се разбърка разграничението между общ и специален закон...
...

Няма коментари: