Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-12-08

Пропагандната война отдавна е електронна!

Ново звено от блогъри, технически персонал и експерти по социални науки и медии ще стартира работа, за да подпомогне „изчистване” на образа на Израел. Целта е да бъде подобрен най-вече имиджът на израелската армия. Такова изявление направи израелски военен говорител миналия понеделник.
След нахлуването в Газа от дек. 2008 – ян. 2009 г., беше създаден YouTube-акаунтът на IDF (Israel Defense Forces – Армия за отбрана на Израел – израелските въоръжени сили), за да противодейства на негативното мнение срещу действията им. Това беше и своеобразна реакция срещу излъчените по много медии кадри, които разкриваха противозаконните действия на Израел. Нарушавенето на международното право от страна на Израел се състоеше в употребата на забранени от хуманитарното право оръжия, каквито са белият фосфор (предизвикващ тежки изгаряния), експлозивни боеприпаси и касетъчни бомби.
В редица вестници и списания са публикувани доклади и статии, посветени на „войната в интернет“.
Напр. изданието „Moheet“ пише за Facebook. Според източници от Израел, най-голямата социална мрежа, чиито собственик Цукерберг не крие, че подкрепя действията на Израел, ще бъде използвана за набиране на нов тип шпиони, които ще следят какво се публикува срещу IDF, кой пише, кога и т.н. Всички тези хора също влизат в състава на новото звено, за което съобщи военният говорител.
Вестик „Аарец“ пък пише, че плановете за новия отдел са от преди една година. По време на атаката над Газа в канала на израелските войски в YouTube са се излъчвали видео клипове, целта на които е да се покаже, че Израел е искал да спре убиването на цивилни. Един такъв клип показва как пилот на хеликоптер отклонява ракета, която е била изстреляна по цел, пълна с цивилни. Според Офер Кол, говорител от израелската армия, целта на кампанията в интернет е да се покаже лицето на Израел „без филтър“.
Напомням, че 8 месеца преди началото на войната в Газа миналата зима, Израел създаде Национална дирекция за информация. Според британския вестник „Обзървър” дипломати, групи за натиск, блогове и еврейски асоциации още в началота на войната започнаха да разпространяват получените от тази дирекция грижливо подготвени съобщения: че ХАМАС нарушава условията на споразумението за примирие; че целта на Израел се състои в защита на своето население; и че израелските въоръжени сили правят всичко възможно, за да не причиняват щети на гражданското население (то обаче няма голям избор предвид ограничената територия, която обитава). Израелските пи-ари постигнаха забележителни успехи в разпространявето на тези послания. Според израелския историк Ави Шлаим обаче „все пак, в същността си, тази пропаганда е куп от лъжи.”.
(за повече информация вж. статиите на Доминик Видал („Колкото лъжата е по-голяма”, „Монд дипломатик”, февруари 2009 г., год. 6, бр. 2 (52), стр. 12) и Ави Шлаим („Как Израел постави Газа на границата на хуманитарната катастрофа", „Гардиън", 7 януари 2009 г., http://www.guardian.co.uk/world/2009/jan/07/gaza-israel-palestine)


В публикацията са използвани материали от израелската преса, както и публикация в "Интидар" - блогът на моя приятел Руслан.

2 коментара:

Irshad каза...

Аз лично винаги съм се радвала на твоята подкрепа на палестинската кауза. Защото е цивилизована и защитена от факти. Може би бих се радвала и на всяка друга, не знам. Подкрепата не е много голяма. И по тази причина също се чудя защо не се подкрепяме един друг тези, които защитаваме палестинската кауза?!
Бях писала преди месеци в единия си блог за израелската електронна пропаганда, ето тук: http://irshad.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/07/31/plashta-se-na-internet-iuzeri-da-praviat-izraelska-propagand.372275
Наистина не разбирам, защо няма сътрудничество?!

Мариян Карагьозов каза...

Здравей!

Ако не възразяваш, със съответното позоваване, разбира се, ще използвам твоя превод за последващ пост.

Поздрави!