Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2010-01-27

Възпоминание за Холокоста

Доколокто съм чел, 27. януари е ден за почит към жертвите на Холокоста. Датата е избрана, тъй като на нея през 1945 г. съветските войски освобождават концентрационния лагер Аушвиц - може би най-страховитото място на планетата, в което са погубени ок. 1,5 млн. души.
Редно е да помним, тъй като Холокостът е уникална и несравнима с нищо друго трагедия.
Тъй като и преди съм писал за средновековието на нацизма, искам само да акцентирам върху най-важното според мен - а то е, че истинският урок от Холокоста е, че никога не бива да стоим и да гледаме със скръстени ръце, когато хората са потискани, унижавани или правата им са отнемани. В тази връзка израелският политолог Алфред Гросер казва, че който иска да се отърве от Хитлер, трябва също така да защитава и палестинците. Това е така, тъй като е хубаво винаги да застанем зад хората, когато са слаби и потискани, а не когато са силни и влиятелни, понеже закъснялата смелост е братът опортюнист на страха.

1 коментар:

bericd каза...

Всички сравнения между Израел и Германия са ми били винаги абсурдни. 60 години вече има араби в центъра на Тел Авив, 10% от депутатите са араби, имат собствени партии, арабския е официален език. Какво общо има това с Германия?