Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2010-02-02

Принос към дебатите за ГМО

Член съм на мрежата СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ във "Фейсбук"
Ние сме против ГМО в България!
Предлагам на вашето внимание някои от нашите аргументи:

- екологичните рискове от отглеждането на генномодифицирани култури, които вече проявяват вредоносното си действие в САЩ, Китай, Индия, Канада, Великобритания и ЮАР.

- стратегическата грешка България да се лиши от своята уникална биоагрикултура, която развитите страни се опитват да възстановят след години на интензивно земеделие. Въвеждането на ГМО би означавало България да поеме в посока, обратна на тази, поета от повечето страни-членки на ЕС от 90-те насам.

- рисковете традиционните български сортове, част от националния културен патримониум, да бъдат поетапно изместени и унищожени от императива за интензивно земеделие.

- ГМО са ужасно агресивни – не-ГМО не могат да растат в близост до ГМО, защото последните агресивно завземат хабитат.

- икономическата необоснованост от въвеждането на генномодифицирани сортове в българското земеделие, предвид благоприятния климат.

- рисковете за здравето на всеки консуматор на ГМО.

- ГМО е нова форма на приватизация на биоразнообразието и храната. Когато имаш патент върху семена, които не могат да произведат растения със семена (за да се възпроизведе видът), това значи, че се принуждават хората всяка година да купуват от ограничен кръг бизнесмени семена за нова реколта. Това пресича всякаква форма на споделяне на семената (както става с обикновените култури).

Също така и няколко статии по темата - Даниела Костова в "Сега" - "България може да стане задният двор на Европа за опасни храни"

Комбиниран линк към текст и филм - ТУК.

Ирина Ценкова в "Капитал" - "Мутанти за закуска".

Два добри текста в "Стандарт", разказващи за лобизма и рисковете - ТУК и ТУК.

Няма коментари: