Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2010-04-30

Честит 1-ви май!!!

Посветено на всички, които молепсаха празника като комунистическа отживелица

Заради стачките от 1896 г., един от върховите моменти в дългите и тежки работнически борби, в които дори е имало ранени и убити работници, на учредителния конгрес на Втория (Социалистически) Интернационал през юли 1889 г. е приета резолюция, обявяваща Първи май за Ден на труда и международната работническа солидарност.
Идеята се оказа с такъв заряд, че уплашената буржоазия реши да използва традиционното си и изпитано идеологическо оръжие - да присвои празника, като елиминира от съдържанието му неговата класова и борбена същност и му придаде благия, всеопрощаващ, абстрактно-благоприличен (а не пролетарски назъбен и ръбат) смисъл на прослава на труда изобщо. Без значение кой се труди, как се труди, най-важното – за кого и срещу какво се труди, какво получава за труда си...
Първа е американската управляваща класа, която през 1894 г. избира друга дата за отбелязване на "Деня на труда” и го обявява за федерален празник. Следват „Имперски ден на труда” (в Хитлерова Германия, но кратичко, слава на Червената армия, издаяни Империята и "Хилядолетният Райх"), „Ден на труда и солидарността” (Турция, 2009 г.)
Както пита Чомски в такъв случай, солидарност с кого и за какво? С върхушката, с полицията, която най-буртално и безмилостно преби демонстрантите в Истанбул? Или с безжалостните експлоататори, заради които деца умират от глад?
А може би трябва да сме солидарни с хората на наемния труд, които градят света с ръцете и умовете си? Защото не може солидарност с еснафите, мижитурките, Буденброкови, рентиерите и реститутите. Те хулят празника на труда, защото за тях бог са имотите, от които печелят, за да живуркат, и живуркат, за да печелят...
Социалистите чрез труда си оставяме следа и творим по-доброто бъдеще. Трудим се на полза роду и срещу неправдите и лъжите, които поне наспорил господ на грешната земя... Трудим се неуморно и грижливо за повече добруване, справедливост и мир.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!

3 коментара:

Ошог каза...

Не че нещо, обаче много яко пропускаш факта, че убитите и осъдените на смърт са анархисти и че това е анархистки празник. Пропускаш и факта, че любимите ти социалисти обявяват 1 май за ден на труда, като по тяхно време не може и думичка да се чуе за такива партийно-ненавистни неща като "стачка", "права на работника" или "права на гражданина".

Ай сиктир всички сте крали този празник - той е на всеки анархист, на всеки работник и на всеки свободен човек. Комунистите си имат техни празници, да си ги празнуват.

Мариян Карагьозов каза...

В публикацията си миналата година писах по въпроса.
Анархисти или анархо-социалисти или анархо-комунисти... Ще започне голям и дълъг спор...
През периода на държавния социализъм правата на работниците бяха много по-добре правно гарантирани, въобще да не говорим, че правните гаранции бяха реализирани и на практика - почивни станции, културно-битово обслужване, намиране на работа за младите специалисти, реално трудоустрояване и още много други. Днес всико тов са мъртви букви в закона...
Комунистите често пъти са работници и свободни хора; не мога да разбера това противопоставяне "това си е наш празник, не ми го пипайте" до какво положително води? И като е за всеки свободен овек и работник (аз се чувствам такъв), защо да не го празнувам, моля?

Ошог каза...

Празнувай го - като свободен човек, не като комунист. Комунизмът и социализмът са идеологии, които могат само да се противопоставят на личната свобода, не и да я гарантират.

А понеже споменаваш анархо-комунисти - има и анархо-капиталисти. Те са по-пичове.