Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2010-08-05

Фелиция Лангер е в България!

В понеделник, 9 август 2010 г., от 18.00 ч. в зала № 4 „Проф. Асен Златаров” на Националния дом на науката и техниката (ул. „Раковска” № 108) ще се проведе среща-разговор с известната израелска правозащитничка адвокат ФЕЛИЦИЯ ЛАНГЕР.
Тя родена в семейството на полски евреи, от края на 40-те години заживява със съпруга си в Израел. През 1959 г., когато синът й Михаел е на шест години, Фелиция започва да следва право, а от 1965 г. е правоспособен адвокат. Поема като своя задача защитата на обезправените в Израел.
Войната от 1967 г. е повратна точка в живота й – оттогава насетне тя поема защитата на палестинци, изправени пред израелските военни съдилища за политически престъпления, бори се против конфискациите, разрушаването на домове, депортирането, изтезанията на палестинци.
Член на Изпълнителния комитет на израелската "Лига за защита правата на човека и гражданина%, многократно се е явявала пред различни органи на ООН, свързани с борбата за опазване на човешките права.
От бележките в дневниците й се раждат първите й книги: „Със собствените си очи” (1974 г.; откъси от нея са преведени на български), „Те са мои братя” (1979 г., издадена на български в 1981 г., С., "Народна култура"), „Из моя дневник” (1980 г.), „История, написана от народа” (1981 г.), „Време от камък” (1988 г.).
Има нещо иронично в това, че през 1990 адв. Лангер затваря кантората си в знак на протест срещу превръщането на съдебната система във фарс и се преселва от Израел в Германия, при положение, че само 50 години преди това евреите от Стария континент търсеха спасение от германския Райх в Израел. Поема лекционни курсове в университетите в Бремен и Касел. Продължава борбата си за човешки права, за справедлив мир в Близкия изток, ангажира се с фондации и организации, имащи за цел да помагат на палестинците, влага цялата си енергия да гради мост между палестинците и израелците.
Все пак, дългогодишната работа на Фелиция Лангер не остава без последствия - при пътуването й в Израел през 2005 г. се е срещнала с колегата си адвокат Леа Цемел, поела нейната кауза на защитник на палестинските затворници днес. И оформила група от петнайсетина млади израелски адвокати, мислещи като нея.
Фелиция Лангер и съпругът й са голeми приятели на България и са посещавали многократно страната ни.
За неуморната си и неотклонна работа са й присъдени редица отличия. Особено скъпи за нея са:
- Почетен гражданин на град Назарет - 1990 г.
- Right Livelihood Award (т. нар. алтернативна Нобелова награда за мир) – 1990 г.
- Отличие на Фондация „Бруно Крайски” за заслуги в борбата за човешки права – 1991 г.
- Включена в списъка на 50-те най-влиятелни за израелското общество жени, съставен от израелското списание „You” по случай 50-годишнината от основаването на Държавата Израел
- Награда „Ерих Мюзам”, Любек, Германия, 2005 г.
- Федерален кръст за заслуги – І степен, Федерална република Германия, 2009 г. - единствената дама-адвокат, наградена от германската държава за защита на палестинци.

Интервю на Фелиция Лангер от 2007 г. можете да видите ТУК

Няма коментари: