Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2010-12-15

Интересни статии за Сомалия

Темата за сомалийските пирати е изключително интересна, а, за съжаление, българските медии не осветляват в дълбочина конфликтите и проблемите, предизвикали появата на този феномен.
Предлагам на вашето внимание връзки към 3 интересни статии по темата, както и текста на един друг материал:
"Отговорът на една отритната държава" от Лидия Лечева, публикувано в броя август 2009 г. на сп. "Правен свят"
О нея можем да изведем следните акценти:
"Пиратите непрекъснато обясняват пред медиите как преди разчитали на риболова, но чужди траулери започнали масиран нелегален бизнес и им взели хляба, а властите не осигурили брегова охрана. Британец, специалист по сомалийско пиратство от университета "Св. Андрю", твърди: "Докато сомалийци прибират по 100 млн. долара на година от пиратство, европейци и азиатци бракониерстват в техни води риба за 300 милиона.". Само че не било толкова просто... Риболовните кораби не са обекта на атаки...
"Световните медии наричат Сомалия "провалила се държава". Тя е сред 50-те най-бедни страни в света според ООН, което означава, че 9-милионното й население живее с по 1 долар на ден. За половината от сомалийците храната, доставена като помощ, е въпрос на оцеляване. Сушата и липсата на природни богатства също не са най-страшното, случило се на страната.
Крайбрежието на Сомалия се е превърнало в бунище за радиоактивни отпадъци от началото на 90-те години на миналия век. Специалният пратеник на ООН Ахмеду Улд-Абдалах е заявил, че според достоверна информация, европейски и азиатски фирми разтоварват токсични и радиоактивни отпадъци край бреговете на Сомалия. Нещо повече. Oгромните вълни, ударили сомалийския северен бряг след драматичното цунами от декември 2004 г., са разбъркали тонове ядрени и токсични отпадъци, според специалисти от Европейската зелена партия. Много жители на североизточните райони са развили заболявания, чиято симптоматика е сходна с лъчевата болест.
И, като капак, почти 20 години там вилнее гражданска война. Към милион и половина са избягали от къщите си заради насилието. Само за 2 месеца, от май до юли 2009 г., към 170 000 души са напуснали домовете си в Могадишу. Бият се ислямистките бунтовници, най-вече радикалната групировка "Ал-Шабаб" (която САЩ обвиняват за връзки с "Ал-Кайда") и правителствените сили. Централна и Южна Сомалия са вече в техни ръце и те безмилостно налагат закона на шериата, според който например жените трябва да бъдат абсолютно покрити дори като работят на полето, а всички видове забавления се забраняват, включително гледането на филми. Вярно е, че новият президент на Сомалия от началото на 2009 г., Шариф Шейх Ахмад, 45-годишен учител полиглот и умерен ислямист, има на своя страна широка коалиция. Но "Ал-Шабаб" имат отлично обучена милиция, оръжие и пари.
Международната общност многократно се е намесвала в Сомалия. Грешките на ексгенералния секретар на ООН Бутрос Гали - неуспешните ООН операции там, провала на американските елитни части през 1993 г. (спомнете си филма "Черният ястреб свален"), прахосването на 4 млрд. долара в опит да се помогне на Сомалия и накрая позорното оттегляне на ООН мисиите направиха в голяма степен от Сомалия една зачеркната държава.
А министър-председателят на Сомалия Омар Али Шаркмарке заяви публично, че би било далеч по-ефективно дори 5% от парите за патрулиране на чуждестранни военни кораби да се дадат за създаване на местна охранителна част за борба с пиратството, защото базите на престъпниците са на сомалийска земя. Дори местни пирати твърдят, че са готови да предадат оръжието си на правителството, стига то да е силно и да осигури техния поминък – риболова. Трудно е да се иска от правителство, което се бие да запази собствената си столица, да се бори едновременно и с пиратството."

"Опасни връзки на Вашингтон в Сомалия" - от Жерар Прюние, Монд Дипломатик,септември 2006, в която подробно са описани всички играчи на сомалийската сцена, като интересен момент е, че обзето от фикс-идеята за “талибанизация” на Сомалия, ЦРУ спомогна за победата на Съюза на ислямските съдилища през юни 2006 г.

Краткият, но хубав анализ на Игнасио Рамоне "Сомалия" от броя на Монд Дипломатик от февруари 2007 г.

1 коментар:

Анонимен каза...

Похвална е инициативата да се търсят различни гледни точки към един проблем, разглеждан от българските медии едностранчиво.