Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2010-12-16

Хашим Тачи - кръвожадният стопанин на Жълтата къща

Публикувам статията "Хашим Тачи - кръвожадният стопанин на Жълтата къща", отпечатана в броя на в-к "Сега" от 16.12.2010 г.

Министър-председателят на Косово Хашим Тачи е оглавявал мафиотска организация в края на 90-те години, която е замесена в убийства, побои, трафик на органи, наркотици и проститутки. Това твърди доклад на специалния докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Дик Марти. Швейцарският политик е разследвал твърдения от мемоарите на бившия главен прокурор на юготрибунала в Хага Карла дел Понте по поръка на ПАСЕ и е изготвил доклад, който става основа за проекторезолюция.
Докладът на Марти ще бъде представен официално днес в Париж пред дипломати от всичките 47 държави в Съвета на Европа. Ако бъде одобрен в комисия, докладът ще бъде обсъден догодина в пленарната зала.
Марти прави скандални разкрития за мащаба на престъпната дейност на Тачи и водещи фигури в правителството на обявилата независимост през 2008 г. нова държава. Скандалът избухна ден след като избирателната комисия в Косово обяви партията на Тачи за победител в първите избори след обявяването на косовската независимост.
Докладчикът установява, че с явното знание, съгласие и насърчение от САЩ и водещи западни демокрации в Европа лидери и активисти на Армията за освобождение на Косово са оставени напълно безнаказано да развиват престъпна дейност и да подлагат на терор сърби и албанци след прекратяване на конфликта в бившата сръбска провинция през юни 1999 г. Същите тези страни упражниха натиск за признаване на независимостта на Косово след едностранното й обявяване на 17 февруари 2008 г. Сред основните въпроси, които се поставят пряко или косвено в доклада на Марти, са защо съмненията на Карла дел Понте за организиран трафик на органи от АОК не са разследвани по време на мандата й като главен прокурор на юготрибунала, как и защо доказателствата, събрани от неформална мисия на юготрибунала, са унищожени впоследствие, защо правителства на демократични държави, членки на Съвета на Европа, не съдействат на разследващите органи на европейската мисия ЕУЛЕКС в Косово и позволяват и на косовските власти да препятстват тези разследвания.

-----------------------------------------
Един премиер на европейска държава, който се радва на широка международна подкрепа и закрилата на водещите западни демокрации, е истинският стопанин на Жълтата къща - кланица за хора, нелегална клиника за извличане на човешки органи за незаконна продажба и трансплантации, лаборатория, публичен дом, заведения за консумация на алкохол и всякакви опиати. Стопанинът е "може би международно най-признатата личност от Армията за освобождението на Косово" Хашим Тачи, уличен от доклада на Дик Марти за "бос" на "групата от Дреница", престъпна групировка на косовски албанци, част от АОК. Жълтата къща е имотът на някой си К. в албанското с. Рипе, една от 6-те бази на групата от Дреница. В нея са държани, измъчвани и убивани косовски сърби или албанци, заподозрени, че са "колаборационисти" на сърбите или просто врагове на групата. Над 6000 души са обявени за издирване по данни на Червения кръст в Косово след конфликта там. От тях 1400 са намерени живи, открити и идентифицирани са телата на 2500 души. 1900 души все още се водят за изчезнали по време на войната, но поне 500 души са изчезнали след пристигането на натовските сили на КФОР на 12 юни 1999 г. От тях 100 са косовски албанци, останалите са предимно сърби, пише в доклада.
Юготрибуналът започва разследване по подозренията за търговия с човешки органи, но бързо се отказва и изоставя разследването. Доказателственият материал, събран от къщата на К., е унищожен и не може да се използва за нови анализи, установява Марти. През февруари 2004 г., след като медиите подхващат разкритията за Жълтата къща, екип на трибунала, силите на ООН и един журналист отиват да инспектират имота. Те обаче не го правят по правилата и при спазване на всички технически изисквания за разследване, отбелязва Марти. Откриват петна от кръв в къщата, в пристройките. Членовете на семейството, което я обитава, дават противоречиви обяснения. Патриархът на семейството обяснява, че кръвта е от заклани животни, които си отглеждат за прехрана. Членове на семейството говорят, че кръвта по масата в дневната на къщата е на една от жените във фамилията, която била родила едно от децата си тъкмо на тази маса. След това почти неформално посещение не следва нищо. Нито трибуналът, нито ЮНМИК, нито албанската прокуратура започват разследване. Събраните материални доказателства са фотографирани и унищожени. Позволяваме си да изразим удивлението си от това, пише в доклада.
На базата на свидетелства на бивши членове на АОК, свидетели, съобщения на ЕУЛЕКС и журналистически разследвания Марти дава ясна картина за структурата, действията и движещите фигури в престъпната мрежа. Той идентифицира Хашим Тачи като водач на престъпна организация, която съществува на базата на отцепило се крило от АОК. Марти отбелязва клановата йерархия на косовското албанско общество, която е отразена в структурата на АОК, и матрицата, по която тя се разпада на престъпни кланове. Разследването му е фокусирано върху трафика на органи, който е сред основните бизнеси на групата от Дреница. Но тя се занимава също с трафик на наркотици, проститутки, изнудване, убийства. Дейността разцъфтява след влизането на КФОР в Косово и се благоприятства тъкмо от него, установява докладът. Международните сили влизат в една хаотична обстановка, в която контролът на място и в голяма част от Албания се държи от АОК. Именно АОК е припозната като партньор на натовските сили на земята след бомбардировките срещу Сърбия през 1999 г.
Докато международната общност осъждаше сръбските зверства, тя избра да пренебрегне военните престъпления на АОК "в името на това да се постигне някаква степен на краткосрочна стабилност", подчертава Марти в доклада си.
Потресаващи са детайлите от установената дейност на групата на Тачи. Оказва се, че прочутата в медийните публикации на Балканите Жълта къща съвсем не е изолиран случай, а само брънка, нещо като "гара разпределителна" по пътя към клиниките на смъртта на бандитите. Всички те се намират на територията на Албания, която по никакъв начин не съдейства за разследване на престъпленията, става ясно от доклада. В Жълтата къща в селцето в Централна Албания на докараните отвлечени жертви се вземат кръвни проби и се подбират по пол, здравословно състояние и възраст. По правило всички биват разпитвани, мъчени и бити, но очевидно избраните да бъдат "донори" получават друго отношение. В къщата известно време ги хранят добре и ги оставят да спят на спокойствие. После ги товарят в камиони, чиито шофьори разкрили, че често "стоката" вътре стенела и се задушавала, докато я карали завързана с километри по албанските пътища. Крайната спирка била къща във Фуше Круя, градче, прочуло се с това, че иска да вдигне паметник на Джордж Буш. Друга негова особеност и очевидно предимство е близостта до летището на Тирана. В къщата на ужасите във Фуше Круя "донорите" изчаквали да пристигнат лекарите. Когато екипът за експлантации бил готов, извеждали избраните един по един, разстрелвали ги от упор и веднага след това били предавани на хирурзите, които изваждали органите. Най-често ставало дума за бъбреци. От тайната клиника органите очевидно поемали за трансплантации в чужбина. За трафика на органи докладът разкрива мрежа в Северна Албания, състояща се от 6 бази за задържане на отвлечените и подобен на затвор център в покрайнините на Тирана, в който са убивани арестувани етнически сърби, за да бъдат вземани бъбреците им и продавани на черния пазар. Марти отбелязва, че не е изключено престъпната дейност да има отношение към нелегалните трансплантации на органи в клиниката "Медикус" в Прищина, където през 2008 г. бяха арестувани трима лекари за незаконна трансплантация на органи. Следствието се води от ЕУЛЕКС и местните власти оттогава и се очакваше вчера да влезе в съда.
Марти твърди още, че по време на войната в Косово и в продължение на следващите близо 12 месеца Хашим Тачи и четирима членове на неговата групировка от Дреница, назовани поименно в доклада, са извършвали "убийства, отвличания, побои и разпити".
Един от тях бе министър на транспорта в правителството на Тачи до изборите, друг му е политически съветник. Същият кръг от хора държи значителна част от косовското управление през последните 10 години, и то с подкрепата на западните сили.
"Разузнавателни анализатори на НАТО и на поне четири независими чуждестранни правителства - Германия (БНД), Италия (Сисми), Великобритания (МИ6) и Гърция (EYP), намират удивителни неща по време на набирането на сведения непосредствено след края на конфликта през 1999 г. Тачи е идентифициран и цитиран в тайни разузнавателни доклади като най-опасния "престъпен бос" на АОК", пише в доклада.
Разследването на Марти започна преди 2 години, след като бившият главен прокурор на трибунала за бивша Югославия Карла дел Понте заяви, че й е било пречено да разследва висши представители на АОК. Докладът на Марти изрично посочва, че това не е криминално разследване и не може да обвини или оневини някого от споменатите в него.

1 коментар:

Мариян Карагьозов каза...

Другите държави си имат мафия, в Косово мафията си има държава...
Всичко това беше ясно отдавна, както е ясно, че Косов беше създадено, за да обслужва интересите на една задокеанска сила...
Само искам да попитам как ще коментира доклада Иван Костов, който по време на управлението си канеше Хашим Тачи и главорезите му...