Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2011-01-20

Топлофикационни лъжи

Въпреки "поевтиняването" с 5%, в действителност парното поскъпва с повече от 17% спрямо януари 2010 г. В този смисъл ми се струва по-уместно да говорим за по-скромно увеличаване на цената, отколкото за "поевтиняване".
Оказва се, че са лъжи и твърденията, че по-високата цена на отоплението следвала повишаващата се цена на газа. В периода 1996-2005 г. цената, по която топлофикациите купуват газа от "Булгаргаз", нараства с 200%, докато цената на топлинната енергия - с 2760%!!! Над 27 пъти!!!
Дори и да приемем, че има фактори като увеличаване на цената на труда и инфлация, те не могат да обяснят ръст на разликата между цената на газа и цената на "топлото" от 13 пъти...
Важен е въпросът и за независимостта и правомощията на държавните регулатори. Съгласно директива на Европейския парламент и на Съвета относно общите правила за вътрешния пазар на енергия, вкл. електроенергия (параграф 3.2.2), националните регулаторни органи трябва да бъдат "независими от правителството и да имат широки пълномощия по отношение както на мрежите, така и на пазарите за доставка".

Използвал съм данни от статията на д-р Радко Ханджиев "Нова година - нова лъжа", "Дума", 06.01.2011 г.

Няма коментари: