Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2011-02-01

Европейски депутати и правозащитници са загрижени за разрушенията на палестински блокове в Ерусалим

Според приетата на 29 ноември 1947 г. от Организацията на обединените нации (ООН) Резолюция 181 за разделяне на Палестина се предвижда създаване на две държави – арабска и еврейска, като за Ерусалим се препоръчва статут на corpus separatum под специално международно управление, администрирано от ООН. Анклавът ще бъде в арабската част, а площта му - 1% от цялата територия. След израелско-арабската война от 1948 г. Ерусалим е поделен между Израел и Йордания.
Опитът на Йордания да провъзгласи своя суверенитет над града е признат само от Великобритания и Пакистан, но по-късно Йордания сама се отказва от тези си намерения и обявява, че няма никакви претенции към палестинците и Западния бряг на река Йордан, включително и Източен Ерусалим.
През 1967 г. по време на Шестдневната война Израел окупира града. Оттогава за него важат правилата за окупираните територии на Четвъртата Женевска конвенция.
След окупирането на града от страна на Израел, той прави многократни законови опити да промени статута му, които са незаконни според чл. 49.6 от Четвъртата Женевска конвенция, както и редица промени и сериозни разширявания в границите му, за да може в тях да бъдат включени редица еврейски квартали, което променя демографския облик на града. Като най-тежко нарушение от страна на Израел можем да определим това, че на 30 юли 1980 г., при управлението на крайно десния израелски премиер Менахем Бегин, израелският Кнесет (парламент) гласува фундаментален закон, обявяващ Ерусалим, „цял и повторно обединен”, за „вечна и неделима” столица на Израел. Този закон е в нарушение на редица предходни резолюции на СС на ООН (напр. Рез. 252/21 май 1968 г.; Рез. 267/3 юли 1969 г.; Рез. 271/15 септември 1969 г.; Рез. 298/25 септември 1971 г.; Рез. 465/1 март 1980 г.). След приемането на закона СС приема две нови резолюции, осъждащи всякакви действия по колонизирането и окупацията на Ерусалим и призовава държавите-членки да изтеглят дипломатическите си представителства от Ерусалим (Рез. 476/30 юни 1980 г.). Втората е Рез. 478/20 август 1980 г., приета от СС с 14 гласа „за”, 1 „въздържал се” (САЩ) и 0 гласа „против”, според която няма промяна на статута му и Ерусалим е окупирана територия. Дори най-големият съюзник на Израел - САЩ - не признават анексирането на Източен Ерусалим и поддържат своето посолство в Тел Авив.
Преговорите за статута на свещения град са един от най-спорните въпроси. Позицията на международната общност, изразена например в декларацията на ЕС от 8 декември 2009 г., е Ерусалим да бъде столица и на двете държави.
Опитите на Израел да промени демографската структура на свещения град са трайна практика на израелското правителство. По отношение на Ерусалим виждането на израелския премиер Нетаняху се доближава до това на президента Шимон Перес, според когото „този град никога не е бил нечия друга столица, освен на израелския народ”. Сходно е мнението на председателя на Кнесета Рувен Ривлин, който твърди, че израелският суверенитет над Ерусалим „не подлежи на преговори” и, че „светът трябва да признае суверенитета ни, както и водещото място на евреите в Светите места като наше исконно право.”
На 4 ноември 2009 г. генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова израелските власти да прекратят разрушаването на палестински къщи и разширяването на еврейските селища в окупираните територии.
На заседание на 24 март 2010 г. в Женева в Съвета по правата на човека към ООН, състоящ се от 47 държави-членки, от страна на палестинското представителство, Пакистан от името на организацията Ислямска конференция и Судан от името на африканските държави внесоха проекторезолюция, която беше приета и Съветът осъди строителството на еврейски жилища в Източен Ерусалим и потвърди незаконния характер на израелските колонии в окупираните палестински територии, включително Източен Ерусалим.
Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Катрин Аштън също осъди израелското решението за извършване на ново строителство.
„ЕС осъжда скорошното решение на израелските власти да разрешат строежи на мястото на бивш палестински хотел в окупирания Източен Ерусалим”, казва Аштън в комюнике.
„Международната общност разгръща всичките си усилия, за да улесни подновяването на преговорите за мир. Изграждането на еврейски заселнически колонии в Източен Ерусалим е незаконно и проваля тези усилия”, добави тя, призовавайки Израел да се откаже от решението.
Израелските окупационни власти са разрушили най-малко 12 палестински постройки, включително две къщи в кварталите Шейх Джарра и Бейт Ханина в Източен Ерусалим през периода от 29 декември 2010 г. до 4 януари 2011 г. се посочва в доклад на Службата за координация по хуманитарни въпроси към ООН (OCHA). В резултат на това петнадесет палестински граждани, включително и седем деца, са останали без дом.
Израелските власти са разрушили и други палестински постройки в предградието Тур, включително селскостопански и складови помещения. Последствията от тези действия са, че най-малко осем палестински семейства от Ерусалим са изгубили своята прехрана. Също така в доклада се посочва, че израелски части са изкоренили над 100 маслинови дръвчета и са конфискували строителни материали.
Израелската правозащитна група „Мир сега” разкри през юни 2010 г. намеренията за строителството на 20 жилища на заселници на мястото на хотел „Шепърд” в палестинския квартал Шейх Джарра. Израелските правозащитници посочиха, че тази стъпка е част от мащабен план за прогонване на палестинците от Шейх Джарра и построяването на цял еврейски квартал на мястото на някогашните арабски жилища. Според плана кварталът ще бъде изолиран с пояс от заселнически домове, който ще отдели и старата част на Ерусалим от околните предградия.
Събитията по разрушаването на хотел „Шепърд” на 9 януари потвърдиха тези опасения.
Хотел „Шепърд” е част от културното и историческо наследство на града. При построяването си хотелът е бил собственост на мюфтията на Ерусалим Амин Ал-Хусейни, в него се е събирало арабското висше общество, както и британски офицери като командващия частите по време на британския мандат ген. сър Евелин Баркър. Впоследствие имотът е иззет по силата на израелския закон за собствеността върху имоти на граждани, които не са в страната, и е продаден на американския милионер Ървинг Москович, наричан „кръстникът на заселническите селища”. На свой ред Москович прехвърля собствеността върху хотела на асоциация „Атерет Коханим”, която е силно заинтересована от насърчаването на строителството на нови еврейски селища. Преди 3 години израелското правителство предостави на същата организация, която няма никакъв опит в земеделието, експроприирана маслинова горичка, като редица наблюдатели тълкуваха това по-скоро като демонстрация, тъй като парцелът се намираше в дипломатическия квартал в Източен Ерусалим, близо до британското консулство и европейските дипломати, акредитирани към палестинската автономна власт.
Говорителят на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун – Мартин Несирки, съобщи, че генералният секретар на световната организация осъжда разрушаването на хотела и предупреждава, че подобни действия ще ескалират напрежението между палестинци и евреи и добави, че, за съжаление, не се обръща достатъчно внимание на нарастващото световно недоволство от незаконната заселническа дейност на Израел.
Разрушаването на историческата сграда на хотела бе заклеймено и от палестинския министър на туризма и историческото наследство, Мохамед Ал-Ага, който квалифицира израелските действия като опасен прецедент и крещяща несправедливост спрямо една от най-важните исторически ценности в Ерусалим. В своето изявление Ага добави, че случилото се е част от престъпната израелска политика за разрушаване на всички ислямски забележителности и прогонване на палестинците от свещения град.
Напомняме, че през август 2010 г. Аталла Ханна, митрополит на Севастия и говорител на Православната църква в Ерусалим, оповести декларация, в която обвини общинската окупационна управа на Ерусалим, че е унищожила древни християнски паметници от византийската епоха, открити в района на Айн Карим в града по време на разкопки, извършвани от Управлението на археологическите паметници. Общинската власт в координация с Министерството на туризма строи магазини върху развалините на археологически паметници, разрушени след разкриването им в парцела срещу извора на Дева Мария, смятан за едно от най-свещените места от християните в Палестина и посещаван годишно от около 1 млн. туристи, а районът е обявен за историческа забележителност още от времето на британския мандат. В своя декларация от 29 юли, адвокат Кайс Насир, преподавател по регулационно строително право, твърди, че израелското министерство на туризма и ерусалимската община отказали да съхранят паметниците и да превърнат мястото в археологически обект, отворен за посещение.
В периода от юли 2009 до февруари 2010 г. Управлението на археологическите паметници провежда разкопки на срещуположния парцел на извора на Дева Мария и разкопките показват наличието на водоем с размери около 25 кв. м и дълбочина около 2 м, свързан с три тръби за вода, водещи непосредствено до извора на Дева Мария. Според обяснението на Управлението на археологическите паметници откритите останки представляват цялостна водоснабдителна мрежа на района, която разчита на извора на Дева Мария и на водоема и каналите от времето на Византия – за това се съди по начина на строителство и облицовката на водоема, които са типични за византийската епоха.
Айн Карим е смятан за родно място на св. Йоан Кръстител и неговото семейство, а в него известно време е живяла и Светата Дева.
Израелските власти често са обвинявани от палестинските християнски духовници в опити за заличаване на християнската култура.
За да дадат мирен, невъоръжен отпор на опитите за разрушаване както на християнското, така и на мюсюлманското културно наследство в Ерусалим, палестинските жители на града създават смесен Християнско-ислямски комитет.
Израелското правителство подготвя друго голямо разширяване на заселническите колонии в окупирания Източен Ерусалим. Близо 1400 нови къщи ще бъдат включени в селището Гило, между Витлеем и Източен Ерусалим. Това е най-голямото разширяване на израелските заселнически селища на Западния бряг след обявеното от Израел през март 2010 г. по време на посещението на американския вицепрезидент Джо Байдън ново застрояване с 1600 къщи в Рамат Шломо – квартал на ортодоксални евреи в Източен Ерусалим.
„Няма съмнение, че даването на зелена светлина за това строителство ще „нокаутира” мирния процес с палестинците”, заяви ерусалимският градски съветник Меир Маргалит от лявата партия „Мерец”.
„Гило е неразделна част от Ерусалим. Не може да се спори по въпроса за строежите в този квартал”, от своя страна декларира Илайша Пелег, член на общинския съвет от управляващата дясна партия „Ликуд” на премиера Бенямин Нетаняху.
Палестинският изследовател Джихад Абу Тауила твърди в проучване, озаглавено „Град Ерусалим: изследване върху регионалния конфликт и предложенията за настаняване на заселници”, публикувано на 5 януари, че израелските власти са заграбили 86% от терените в Източен Ерусалим, като по този начин поставят пред свършен факт мирния процес.
Изтекъл в средствата за масова информация вътрешен доклад на европейски дипломати в Ерусалим, повечето от които са генерални консули в свещения град, прави оценка на ситуацията в източните райони на свещения град и квалифицираха развоя на събитията през последните няколко години като негативен, предвид продължаващото строителство на жилища за еврейски заселници, разрушаването на палестински домове и прогонването на палестински граждани, както и неравнопоставеността им по отношение на достъпа до образователни и медицински услуги.
В документа се посочва, че сътрудничеството между правителството и групировки като асоциацията за заселническа дейност „Елад” при археологическите разкопки в предградието Силуан е доказателство, че Израел подкрепя заселническата дейност в Източен Ерусалим.
Европейските дипломати препоръчват на ЕС да бойкотира израелските министерства, разположени от другата страна на т. нар. „Зелена линия” (т.е. на окупираните палестински територии), израелските продукти, произведени на Западния бряг и изграждането на нови заселнически жилища, както и да изготвят черни списъци на заселниците, живеещи в Източен Ерусалим и проявили насилие, които желаят да пътуват в Европа.
Консулите от страните-членки на ЕС предложиха да бъдат назначени международни наблюдатели, които да следят израелските операции, свързани с разрушаване на палестински домове и сгради в източната част на града. В отговор високопоставени израелски политици заявиха, че Израел няма да разреши на европейски наблюдатели да извършват мониторинг върху разрушаването на къщи в източните квартали.
Други сериозни проблеми, пред които са изправени палестинските жители на града, са неравномерното разпределение на субсидиите за различните квартали, като израелските получават неколкократно по-високи суми за инфраструктура, както и това, че палестинците много рядко получават разрешения за строителство.

Текстът беше публикуван в брой 184 на сп. "Обектив" - издание за човешки права на Българския Хелзинкски комитет.

1 коментар:

Milena-Irshad каза...

Излиза, че през 1947-ма година за първи и последен път някой взима насериозно резолюция на ООН, която налага създаването на държава в територията на друга държава! От там насетне този, който си е направил въпросната държава, вече не спазва никоя резолюция на ООН. А и не само той - не виждам някой да спазва резолюциите на ООН....
И друго, този същи някой, на когото са позволили да си създаде държава, сам си приема решения и си го спазва, налага и на други да ги спазват...
Браво, сигурно така се прави, щом този същия някой носи етикета "Демократична държава". В същност да, демократична е към собствените си граждани - така е - това не може да се каже за нашаат собствена например...