Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2011-02-09

Протестна декларация по повод нацистко шесвие в София

До
Европейския парламент
Народното събрание на Република България
Президента на Република България
Министерския съвет на Република България
Община София
Главна прокуратура на Република България
Националния омбудсман на Република България
Посолството на САЩ
Посолството на Кралство Великобритания
Посолството на Руската федерация
Средствата за обществена информация


Уважаеми госпожи и господа,

На 12 февруари 2011 г. в центъра на София националисти, неонацисти и неофашисти ще проведат за пореден път своя „Луков марш”. Лозунгите, които те ще издигнат, отново трябва да легитимират профашистката и пронацистката част от историята на България и да създадат фалшив ореол на героизъм над образа на ген. Христо Луков.
Необходимо е да се припомнят противоречивостта около личността на ген. Луков, който е не само военна, но и политическа фигура в българския живот от началото на 20-ти век. Освен ветеран от Първата световна война, носител на редица ордени за храброст и министър на войната в правителството на Георги Кьосеиванов, ген. Христо Луков остава в историята ни и със силните си симпатии към Нацистка Германия, както и с личните си контакти с висши дейци на германската националсоциалистическа партия на Адолф Хитлер, сред които Хайнрих Химлер и Херман Гьоринг. От 1942 г. ген. Луков е и ръководител на Съюза на българските национални легиони – организация, изповядваща крайно националистически, шовинистични, авторитарни и тоталитарни идеи. Връзките на Луков с национал-социалистическата и фашистка идеология са близки и явни.
Неонацистките формации, организатори на този марш, от години тормозят психически и физически хора от етническите и сексуални малцинства, чужденците, пребиваващи в България, както и българи, различни от тях по политически възгледи, действия и дори външен вид. Тези свои действия те прикриват зад формулировки като „родолюбиви българи”, „патриотична инициатива” и „националисти”.
Броят на пострадалите от расистки мотивираното насилие в България не е и не може да бъде суха цифра. Жертвите на тези, които лицемерно ще шестват с факли в ръце на 12-ти февруари 2011 г. (имитирайки хитлеристките паради), расте с всеки изминал ден. С ежегодния „Луков марш” неонацистите се опитват да подменят традиционните обществени ценности в страната. Те се възползват от антикомунистическите настроения и реваншизма, провеждани от управляващите среди на България; зад тяхната реторика се легитимират неонацистка идеология, символика и практика, извлечени както от нацистка Германия, така и от съвременни крайно-десни екстремистки формации и български неонацистки организации.
Бездействието на българската държава и подкрепата на Софийска община, позволяваща организирането и провеждането на подобни шествия, е морално осъдимо, юридически подсъдно и противоречащо на българската конституция и международните норми. Под заплаха днес живеят не само представителите на малцинствата – тормозът и произволът застрашават и всички нас и нашите деца, застрашават бъдещето на България и Европа.
Призоваваме гражданите и институциите да не се оставят да бъдат заблудени и да се противопоставят енергично на провеждането на „Луков марш”.
Настояваме Столична община и съответните компетентни органи да вземат сериозно отношение и да не допуснат провеждането на шествия, организирани от неонацистки формации.
Смятаме това наше заявление и като сезиращо прокуратурата за наличие на поведение в разрез с нормите на вътрешното и международното законодателство от страна на български граждани и на българската администрация.

Нека кажем:
Не на расисткото насилие!
Не на ксенофобията!
Не на неофашизма и неонацизма!
Не на национализма и легитимирането на фашистките престъпници!


Български антифашистки съюз
Комунистическо движение „Че Гевара” - България
ПП „Българска левица”
МО на БСП
Клуб „ВЯРА”
ЛГБТ - действие
Жени срещу рака
Съюз на комунистите в България
Фондация „Възраждане 21”
Земеделски съюз "Александър Стамболийски"
Българска комунистическа партия
Гергана Алексова - ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НА БСП - СОФИЯ
“Солидарна България”
CERMES
Мариян Карагьозов - блогър
Иво Христов - журналист
Илия Марков - граждански активист и блогър
Александър Симов – журналист
Руслан Трад – блогър
Мая Ценова – арабист
Калин Първанов – журналист
Велислава Дърева – журналист
Доц. Анна Кръстева, университетски преподавател
Илдико Отова, докторант,
доц. Татяна Буруджиева, политолог и социолог

Няма коментари: