Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2011-02-21

България и Алжир

Четейки за събитията в арабския свят, попаднах на статията на Кадер А. Абдеррахим "Бунтове и мрежи за съпротива в Алжир" ("Монд Дипломатик", 03.02.2011 г., год. 8, бр. 2 (75)), в която авторът прави и много важен социологически анализ на случващото се в Алжир. за съжаление, смятам, че някои от изводите му важат и за България.
Предлагам ви част от тях, като леко съм ги редактирал.

"Така насилието свидетелства за двойна тенденция – дълбоки икономически и социални промени през последното десетилетие и липса на легитимност на политическите елити. След като общият интерес, който държавата претендира, че въплъщава, се поставя постоянно под съмнение поради поведението на управляващите, е трудно населението да бъде приобщено към общи ценности.
Възприемана като хегемонна, монополистична, ограничаваща или като майка закрилница, държавата вече не е в състояние да въплъщава тези характеристики, били те реални или предполагаеми. Ето защо повечето алжирци смятат, че държавните дела не ги засягат. Именно това сочи слабата избирателна активност по време на националните и местните избори през последното десетилетие."

В България нерядко може да си види отделен човек, който е "възприел идеята, че за да постигне някаква лична цел, трябва да тръгне по заобиколни пътища, нарушаващи функционирането на системата. Това доведе до разрив между официалната организация на обществото и социалната динамика.
Така се организират индивидуални мрежи, които съответстват на непосредствени интереси. Тези взаимоотношения съществуват във всички сектори на обществото (преподаватели, търговци, военни, чиновници) и се основават на принципа „аз – на тебе, ти – на мене“. Те дават възможност както да се получи услуга, така и да се гарантира безнаказаност."

"Макар гражданите никога да не пропускат да критикуват действията на държавата, те не виждат връзка между лошото функциониране на системата, породено от тяхното поведение, и управлението на ръководителите им."

Ако този текст ви допада, ще ме зарадвате, ако кликнете на този бутон на TopBlogLog!

Няма коментари: