Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2011-02-22

Думи за Апостола

Предлагам на вниманието ви части от речта, която ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев произнесе пред паметника на Апостола на поклонението в събота вечерта.

С простичкото "Драги сънародници", започна историкът и обясни, че не подобава точно пред този паметник да се кичим с временни титли и звания.
"Тук сме, защото Левски е свобода. Защото свободата изисква ти сам да работиш за нея. Свободата е да вярваш в инакомислието и да не цвилиш от възторг пред неистини или полуистини. Защото свободата изисква ти сам да работиш за нея. Защото свободата на духа е знание. Затова се чувстваме неуютно в политическата митологизация на историята. Защото свободата е право на несъгласие. Защото само този, който не приема нелепиците на обществото, го тласка напред."
"Искаме да сме свободни, без винаги да гледаме с робско обожание към някого, да сме прикрепени към някого. А Левски казва: "На думи да не гледаме, а на работа" и пак той: "Тежко на един народ да очаква от едно или няколко лица своето благополучие". Затова около неговото лобно място сега са извисени "Св. Александър Невски", "Св. София" - израз на българския дух; Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Българската академия на науките - израз на този дух. И Народното събрание, което трябва да е негово въплъщение."
"Тук сме, за да се поклоним пред несломимата вяра на Левски в българите. Той вярва в народа, в истинския, с всичките му недостатъци, не във въобразения."
Проф. Илчев припомни, че самият Апостол не прави разлика между хората в България, стига те да уважават законите й.
"Българите, улисани в ежедневни тегоби, забравят дори и гроба. Та затова ли сме тук? Мъчени сме от угризения и съжаления за нестаналото, защото сме гузни. Кои от нас са ангели? Познаваме ли ангели?".
"Левски като легенда, като политически мит е изкусителен за политиците, носи магията на лесните отговори. Затова ли сме тук? Колко от нас са политици? Не. Тук сме, за да се поклоним пред несломимата му вяра в българите. Въпреки всички поражения и провали, както казва Левски, "цели сме изгорени от парене и пак не знаем да духаме".
Родината е наша, винаги е била наша, а като че ли държавата е чужда. А Левски вярва, че родината му трябва да стане държава, продължи Илчев.
"Левски ни пленява с опасния си чар на човек, който иска да промени света не заради себе си, а за другите. Като се замислим, доста упорит трябва да е човек у нас, за да не вдигне ръце и да работи не за себе си, а за другите."
Ако ще бъдем хора, нека бъдем хора!", завърши словото си проф. Иван Илчев.

Ако този текст ви допада, ще ме зарадвате, ако кликнете на този бутон на TopBlogLog!

2 коментара:

Ralista каза...

Благодаря ти, че ме направи първия си читател! XXX

Мариян Карагьозов каза...

И аз благодаря, че в твое лице имам верен и развълнуван от думите за българската история читател!!!
Ххх