Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2011-03-11

Станишевата катастрофа

Популярен е политическият анекдот за трите плика с оправдания, които всеки управляващ оставя на наследниците си.
Тъй като постоянните оправдания със Станишев ми поомръзнаха, реших да посъбера някои факти:
1. По време на неговото управление детските надбавки бяха увеличени двойно. Два пъти беше удължен и платеният отпуск по майчинство. По тези причини 2008 г. се оказа годината с най-висока раждаемост за последните 16 г.
2. Бяха увеличени пенсиите - плавно, но между 50 и 100%.

3. Вярно е, че стопанската конюнктура беше благоприятна, но бяха открити множество нови работни места (поне 300 000), безработицата намаля до ок. 7%. Днес е ок. 11% по официални данни.
4. Близо двойно увеличение има на заплатите и в държавния, и в частния сектор.
5. Фискалният резерв се увеличава от 4 на 8 милиарда лева. За да може Бойко да ги "опука".

Ако този текст ви допада, ще ме зарадвате, кликвайки върху бутона на TopBlogLog!

2 коментара:

Ловецът на врабчета каза...

Значи виж сега, това, дето си го написал, че е така, така е. Само че: 2008 г. е годината с най-висока раждаемост не благодарение на Станишев и неговите добавки, а благодарение на ръста в икономиката през 2006 и 2007 г. Просто децата, заченати през 2007 са родени през 2008. По аналогичен начин, кризата в икономиката ще се усети в раждаемостта на 2011 и 2012, а не на 2009 и 2010.
Другото, което ти куца, е увеличението на заплатите в частния сектор. Правителството не може да увеличи заплатите в нито една частна фирма, просто защото няма глас там. Напротив, можеше доста неща да се направят за да се извадят доходите на хората на светло, да се премахне системата с даване на пари под формата на бонуси, командировъчни и прочие финансови гимнастики. Но не се направи нито от Симеон, нито от Станишев, нито пък Борисов ще го направи.
Има и други недостатъци, които не е момента да се споменават.
Въпреки неточностите се прав, че правителството на Станишев беше едно от успешните за България и доста от свършеното от него сега се премълчава и се изкривява само защото Бойко нарече тройната коалиция "най-крадливото правителство".

Мариян Карагьозов каза...

Привет!
Съгласен съм с допълненията. Ясно е, че при демографията винаги има известно забавяне.
Също така е логично, че частният сектор е нещо различно от държавния, но все пак двете са взаимносвързани и ако правителството прави глупости, няма как заплатите в частния сектор да растат с висока скорост, нали така?
Благодаря за разумния и умерен коментар!

Поздрави!