Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2011-04-06

Здравето ни

Факторите, оказващи влияние върху здравословното ни състояние, са няколко. Доскоро мислех, че най-важният сред тях са генетичните фактори. Оказва се, че техният дял обаче не е най-висок - едва 27%. Също така важни са системата за здравеопазване (11%). у нас тя е в окаяно състояние. Не можах да открия в някоя от развитите страни да съществува практиката с издаване на направления от общопрактикуващия лекар.
Днес в страната ни са останали само 44 411 болнични легла, докато през 1989 г. тази цифра е била 87 754, като в тази бройка не влизат други 22 032 легла в държавните санаториуми. Днес огромната част и от тази леглова база е унищожена.

На следващо място за нашето здраве е околната среда с 19% значение. У нас и тя е лоша. Липсата на поминък в провинцията води до концентрация на хора в големите градове, влошава се въздухът, шумът е много, замърсяването също. Големи западни компании развиват тук свои "мръсни" производства - в обувната и текстилна промишлености, добив на злато и др. Хигиенните и екологични норми често не се спазват.
Най-важен обаче е начинът на живот. Относителната му тежест е ок. 43%. За начинът на живот у нас няма какво да говорим - голяма част от хората страдат от недохранване, липса на пресни плодове и зеленчуци, от които да си набавят витамини, месото и млечните продукти са рядкост на много трапези, стресът е висок. За да бъде по-евтини, храна е некачествена, пълна с оцветители, ГМО и пр. Знаете ли колко грама месо се използват, за да се получи 1 кг. шунка? Не мога да бъда сигурен, но научих, че... 300!
Положението и в момента е трагично, но ще се влошава още повече със застаряването на българското население. Изходът не е "Терминал - 2", защото в чужбина винаги си чужденец, един български емигрант, заплаха за работното място, ако си добър, а спешни мерки за подобряване ситуацията у нас.

Ако смятате, че този текст е интересен или пък съдържа полезна информация, защо не кликнете върху бутона на ТопБлогЛог вляво? :)

Няма коментари: