Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2011-04-07

Арабското пробуждане или как духът изскочи от бутилката

В бр. 3/2011 г. на сп. "Ново време" място намери и моя статия под заглавие "Арабското пробуждане или как духът изскочи от бутилката" (Част 1 и Част 2, плюс хронология).
Опитал съм се да предложа факти, анализ, изводи и прогнози за региона на Близкия изток и Африка.
Моделът, който изложението следва, е този:
- считам, че има и общи фактори, но и специфики, които налагат събитията във всяка страна да се разглеждат отделно.
- преглед на събитията в Тунис и Египет и версия за това какво позволи диктатурите да се сгромолясат. Поставил съм акцент и върху обяснението, че това са неолиберални държави, което доведе до социален взрив. Тази версия на събитията беше оскъдно представена у нас.
- "цветна" (т.е. инспирирана и платена отвън) или народна революция?
- у нас не се говори достатъчно и за референдума и разделянето на Судан. Вижте връзката на Судан със събитията в останалите части от Близкия изток.
- предлагам аргументи и факти за размисъл, навеждащи на мисълта, че едва ли става дума за ислямска революция, подобна на тази в Иран от 1979 г
- отнасям се критично към идеята, че става дума за Фейсбук и Туитър-революция. Защо смятам така можете да видите и сами :)
- а сега накъде ще поеме Египет?
- временните и палиативни мерки, предприети от някои правителства, които не решават проблемите по същество (например раздаването на пари и пр.)
- Иран. Стратегическа държава и важен играч в района. Ще има ли удар срещу него заради ядрената му програма. Аз съм на мнение, че не, вие какво мислите?
- закъде сме без да кажем и за малките петролни монархии и Саудитска Арабия? Особен акцент, естествено, е поставен върху Бахрейн
- нямам как да не коментирам ситуацията в Йемен и Сирия
- буквално по няколко думи за Мароко, Алжир и Йордания. Общи черти на монархиите в Мароко и Йордания, общи берберски заплахи за Алжир и Мароко
- Част 2 - Либия - прилики и разлики с другите арабски революции
- има ли чужди военни специалисти на място? Задавам отговори, нали, то е ясно, че има
- каква е опозицията в Либия
- поведението на Запада и на световната левица
- Изводи:
1. Променя се зоната, в която в най-голяма степен отсъстваха демокрация и конституционно управление
2. Спад на екстремизма, вследствие на възстановяване на самочувствието на арабските народи
3. Може би ново завръщане на пан-арабизма
4. Според мен трябва да очакваме сериозни геополитически промени в Африка - поради разпадане на ключови регионални играчи
5. Увеличаване на броя на държавите с интереси в района, засилване на Турция и Иран

На края на втората част е поместена и хронологията, която в изданието на хартия изглежда по-добре - върви на страниците паралелно с текста, а не е публикувана накрая отдолу. Също така, публикувам две страници, за да можете да видите как изглежда изданието на хартия:В книжката текстът е единен, а не разделен на две части.
Още веднъж:
Част 1
Част 2

Тъй като снимките, картите и изображенията дават нагледна представа и дори допълват текста в някакъв смисъл, който желае, срещу 3 лв. може да закупи книжката на списанието от книжарници "Хеликон" в Благоевград, Бургас, Габрово, Кюстендил, Пловдив и Стара Загора, от общинските и областни центрове на БСП в другите краища на страната, от информационния център "Дума" и книжарничката на "Позитано" №20 в София и половината "Хеликон"-и. В разпространителската мрежа печатното издание ще се появи до броени дни.
Вижте също така и ТУК. или пък ТУК.

Допълнителна инфорацията на български за Египет можете да получите от текста, който публикувахме в сп. "Обектив" (издание на БХК) с Ралица Трифонова - "Египет след Мубарак", а за Либия - в статията на Александър Симов - "Войната, в която всички са лоши".

Ако смятате, че този текст съдържа полезна информация, защо не кликнете върху бутона на ТопБлогЛог вляво? :)

1 коментар:

kristina каза...

Здравей! Казвам се Кристина и съм от Факултета по журналистика. Във връзка с една традиционна инициатива на нашия Факултетен студентски съвет, наречена "Дни на свободното слово", бихме искали да те поканим за наш гост, който да отдели няколко часа от вечерта си (03.05.2011) и да поговори по темите, свързани с Близкия Изток и Арабския свят, където в момента бушуват революции. Когато обмисляхме кого да поканим по темата, наши колеги от факултета споделиха, че пишеш интересно, затова ще сме щастливи да приемеш поканата ни. Надявам се да съм привлякла интереса ти. Вероятно имаш въпроси, затова ще се радвам да ми пишеш на имейл krisi.mih@gmail.com , където ще отговоря на тях и ще ти изпратя повече информация за самото събитие. Моля единствено за бърза реакция от твоя страна, тъй като времето, за жалост, ни препира. :)