Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2011-09-14

Петимата срещу ЦРУ и Посада Карилес

У нас името на Луис Посада Карилес не е особено известно. Член на Бригада 2506, опитала се през април 1961 г. да превземе Куба в Залива на прасетата, агент на ЦРУ, Посада Карилес живее в Каракас, когато през 1976 г. организира със съучастника си Орландо Бош поставянето на две бомби в самолета, изпълняващ полет CU 455 на Кубинските авиолинии. На 6 октомври самолетът избухва, излитайки от Барбадос. Седемдесет и трима убити. Директор на ЦРУ е Джордж Хърбърт Уокър Буш. Арестуван в Каракас заедно с помощника си и двама венецуелци, физически извършители на престъплението, през 1985 г. още преди съдебния процес Посада Карилес бяга с помощта на Националната кубино-американска фондация (НКАФ) и на ЦРУ. ЦРУ има нужда от него. Намираме го веднага в Салвадор, където той под ръководството на подполковник Оливър Норт доставя оръжие на никарагуанските контрареволюционери – Контрите – и се впуска в трафик на наркотици, за да финансира акцията. Вицепрезидент на САЩ е Джордж Х. У. Буш. Когато избухва скандалът Иран-Контри (нарушавайки международното ембарго във връзка с Ирано-иракската война (1980 - 1988 г.), администрацията на Роналд Рейгън продава военно оборудване на Иран и използва парите, за да финансира Контрите в Никарагуа), Посада Карилес се оттегля в Гватемала. В разгара на въоръжения конфликт - двеста хиляди убити – той работи там за правителството като функционер в разузнаването.Живее в Салвадор в течение на едно десетилетие, финансиран от НКАФ, ръководена тогава от Хорхе Мас Каноса, и оттам организира серията експлозии в кубинските хотели от 12 април до 4 септември 1997 г. Освен че са нанесени значителни материални щети, загива един италиански турист. Целта е да бъде нанесен удар на важната за Куба туристическа индустрия...
През ноември 2000 г. Посада Карилес се връща в затвора. Този път в Панама. Арестуван е, докато подготвя бомбен атентат срещу Фидел Кастро, който е на посещение в тази страна. Устройството трябвало да експлодира по време на конференция на кубинския президент пред няколкостотин панамски студенти. Месеци наред НКАФ води в Маями шумна кампания по събиране на средства, за да успее да го освободи. Осъден на 20 април 2004 г. на осем години затвор, Посада Карилес е амнистиран на 26 август по „хуманитарни причини” от панамската президентка Мирея Москосо, чийто мандат изтича... на другия ден. В предходните дни тя приема американския държавен секретар Колин Пауъл и Ото Райх, натоварен с въпросите на западното полукълбо в Националния съвет за сигурност към администрацията на Джордж У. Буш.
През март 2005 г. Посада Карилес се връща тайно в САЩ – той не е американски гражданин – от Мексико на борда на кораба за лов на скариди „Сантрина”, нает от приятелите му в Маями. Присъствието му бързо става явно – въпреки че американските власти отричат – и правителствата на Куба и Венецуела изискват той да бъде арестуван за терористична дейност. Каракас иска екстрадирането му. Посада Карилес пък иска политическо убежище. Не е ли работил за интересите на САЩ в течение на близо десетилетие? Той не го заявява открито, но дебело намеква, че ако проговори, може да нанесе значителни щети на ФБР и на ЦРУ, на правителството и на... клана Буш. Накрая е задържан за нелегално влизане на американска територия. На процеса в Ел Пасо, (Тексас) разказва адвокатът Хосе Пертиера, представляващ Каракас, американската администрация беше подготвила толкова зле обвинителното досие, че загуби. Той обжалва, блокирайки по този начин каквато и да било възможност за екстрадиране и печелейки време. Посада Карилес е на 80 години. На 19 април 2007 г. американското правосъдие го освобождава условно срещу гаранция от 350 000 долара.
Какво ще си помисли американският гражданин, пита се Пертиера, ако Пакистан арестува Осама бин Ладен, пресичащ нелегално границата, и вместо да го екстрадира в САЩ, заведе дело за това, че е нарушил имиграционните закони?(вж. статията на български на Морис Льомоан "Посада Карилес" в "Монд Дипломатик").
Както съм писал по-рано, в периода между 1959 г. и 1997 г. срещу Куба са извършени 5780 терористични акта, 804 от тях - по-големи. Общо антикубинските атентати са предизвикали гибелта на 3478 кубинци и са оставили осакатени за цял живот 2099 души.(повече данни за незаконните задържания на кубински кораби, атентати и бактериологични атаки срещу страната можете да намерите ТУК).
За да се брани, Куба внедрява свои агенти сред терористите. Сред тези контратерористи петима се отличават с качеството на информациите, които получават и предават: Херардо Ернандес, Рамон Лабаниньо, Рене Гонсалес, Фернандо Гонсалес и Антонио Гереро. Тъй като в през 1997-1998 г. отношенията между Куба и САЩ се подобряват, с посредничеството на своя приятел - световноизвестния писател и носител на Нобелова награда Габриел Гарсия Маркес Фидел Кастро отправя послание до президента Бил Клинтън на 6 май 1998 г. Той от своя страна изпраща на 16 и 17 юни двама висши чиновници от ФБР в Куба. Те получават изчерпателно и точно досие за поръчителите на тези операции, живеещи на американска територия, предимно в Маями. Обаче изтича информация и крайната кубинска десница, както и някои елементи от офиса на ФБР в Маями – като се започне с шефа му, главен инспектор Хектор Пескера – набързо палят насрещен огън. На 12 септември 1998 г. ФБР, вместо да растува терористите, арестува петимата кубинци, които са ги разобличили!!
Седемнайсет месеца те са държани в пълна изолация и не могат да се свържат с адвокатите си. Враждебната атмосфера, поддържана от антикастристите и местните медии, не може в никакъв случай да позволи безпристрастно правосъдие в Маями. Съдийката Джоан Ленард отказва процесът да се проведе в който и да е друг щат. Продължението прилича на карикатура, на пародия.
Обвинението срещу тях е в заговор и шпионаж. Съдът приема, че изобщо не е необходимо престъплението да бъде извършено. От досието на защитата липсват главните части – класирани като „строго секретни” съгласно разпоредбите на закона относно процедурата на класифицираната информация (на английски CIPA). Редица американски военни от много висок ранг се явиха да свидетелстват в полза на обвиняемите. Поддържайки редовен контакт с кубинското правителство по въпроса за базата в Гуантанамо, те не хранят никакви симпатии към мафията във Флорида и съучастниците й от ФБР. Сред тях – бившият директор на Разузнавателната агенция за отбрана – тайните служби на Пентагона – генерал Джеймс Клапър, потвърди, че обвиняемите не са предприемали действия, свързани с шпионаж. Наистина, никакво доказателство или свидетелство не показва, че Петимата са получили или търсели информации, „които биха могли да нанесат вреда на САЩ”. През декември 2001 г., за това, че са проникнали в мрежи, отговорни за криминални актове, те са осъдени: на петнайсет години затвор (Рене Гонсалес), на деветнайсет години (Фернандо Гонсалес), три доживотни присъди (Рамон Лабаниньо, Антонио Гереро, Херардо Ернандес). На 9 август 2005 г. трима съдии от апелативния съд в Атланта обявиха този процес за невалиден. Въпреки обичайната практика, решението им е касирано от по-горен съд в Атланта на 11 август 2006 г. Ново заседание на апелативния съд се състоя на 9 август миналата година пред 11-и състав на Върховния съд в Атланта. Тримата магистрати не са обвързани със срок за произнасяне на решението си.От десет години Адриана Перес, съпруга на Херардо Ернандес, не получава виза от американските власти, за да посети своя съпруг. (вж. Морис Льомоан, "Петимата", "Монд Дипломатик"). Вече години наред хиляди хора от цял свят, сред тях и десет носители на Нобелова награда, апелират за освобождаването на петимата кубински патриоти.

Повече информация можете да откриете на следните адреси:
- www.thecuban5.org/
- филмът "Мисия срещу терора" - http://www.youtube.com/watch?v=79lEnrqAMTs

Ако постингът ти харесва или смяташ, че съдържа полезна информация, можеш да го подкрепиш, кликвайки върху бутона на ТопБлогЛог вляво!

Няма коментари: