Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2011-10-22

Сделката за размяна на Гилад Шалит

На 16 октомври 2011 г. се появиха първите информации, че Израел и ХАМАС са договорили сделка за размяна на плененият израелски войник Гилад Шалит срещу освобождаването на палестински политически затворници от израелски затвори.

Предисторията на пленяването на Гилад Шалит
На 25.01.2006 г. по настояване основно на САЩ и въпреки опитите на Израел да ги провали, се провеждат палестински парламентарни избори. На тях листата „Промяна и реформи” на ХАМАС печели мнозинство от 43% от гласовете в цяла Палестина (В 5-те избирателни района в Газа „Хамас” печели 15 от 24 места (62.5%) (1), но поради смесената избирателна система печели 75 места от 132-членния парламент. ФАТАХ получава доверието на 41% от палестинците, но взема 44 места.
Изборите са наблюдавани от международни организации и наблюдатели, ръководени от бившия американски президент Джими Картър и депутатът в Европейския парламент Вероник дьо Кайсер и са обявени за „свободни и честни”. Израел реагира с лишаването от свобода на повечето членове на ХАМАС, които са спечелили достатъчно гласове, за да влязат в парламента, и засилва на контрола си над границите в Газа. САЩ забранява на Махмуд Аббас (лидер на ФАТАХ, председател на Изпълнителния комитет на ООП и президент на ПА след смъртта на Арафат) да формира правителство на националното единство с ХАМАС. САЩ също така изпраща оръжие за военната фракции на ФАТАХ.
На 29.03.2006 г. е съставено първото правителство на ХАМАС с министър-председател Исмаил Хания. 19 от министрите са от ХАМАС, 4 са независими, ФАТАХ не участва. ХАМАС се съгласява президентът Аббас да остане главен преговарящ с Израел по въпросите на Пътната карта на Квартета. Дори произраелските автори потвърждават, че правителството на ХАМАС заявява, че ще спазва вече сключените мирни споразумения с Израел.
С подкрепата на Израел и други страни Аббас успява да задържи контрол върху силите за сигурност и с това допринася за разпалването на вътрешния конфликт между ХАМАС и ФАТАХ (2).
Наложена е международна блокада на ПА, ръководена от правителството на ХАМАС.
На 05.06.2006 г. в изпълнение на решение, взето по-рано от израелския министър на отбраната Амир Перец да бъдат убивани палестинските активисти, израелските въздушни сили убиват двама члена на близкия до ХАМАС Комитет за народна съпротива (КНС). Няколко дни по-късно при израелски удар в палестински тренировъчен лагер близо до Хан Юнис в южна Газа е убит Джамал Абу Самхадана (3).
08.06.2006 г.: Израелският флот изстрелва артилерийски снаряди по цивилни палестинци на плаж в района Уаха в южната част на Ивицата Газа. Загиват 8 души, сред убитите са и три деца. (4)
Смъртта на Абу Самхадана, назначен за ръководител на КНС от Саид Сийям, новият вътрешен министър на ПА, както и военноморското нападение до голяма степен довеждат до прекратяване на примирието.
На 10.06.2006 г. ХАМАС отговаря с изстрелването на самоделни ракети „Касам“ към Израел, с което официално слага край на 16-месечното примирие, което спазва от 08.02.2005 г.
На 25.06.2006 г. в отмъщение за смъртта на Абу Самхадана и в отговор на израелското нападение, бойци от КНС преминават през подземен тунел, убиват двама израелски войници и пленяват още един – Гилад Шалит - на пункта Керем Шалом. Израел разполага танкове и за пръв път след примирието от 2005 г. отново нахлува в Ивицата Газа. По повод отвличането Хаим Рамон, израелският министър на правосъдието, заявява: „Нямаме намерение да преговаряме с ХАМАС. Настояваме ПА да върне отвлечения войник, за да не предприемем сурови и болезнени мерки“. (5) ХАМАС отказва да освободи войника и настоява за освобождаването на всички палестински жени и деца под 18 години, държани в израелски затвори. Израел отговаря с бомбардировка по трите моста, свързващи Ивицата Газа, и унищожаване на електростанцията, осигуряваща 50% от електроенергията на палестинците в Газа (6). Поради високата гъстота на населението и нуждата от високо строителство, липсата на ток означава и спиране на помпите, които осигуряват вода. Прекъсванията на електричеството крият риск и за болните, които се нуждаят от непрекъснато лечение (7).
След палестинската операция на пункта Керем Шалом, Израел незабавно затваря всички пропусквателни пунктове, включително пункта Рафа, с което блокира преминаването на хора и стоки от и до Ивицата Газа и довежда до влошаващи се хуманитарни условия. В Западния бряг Израел отвлича вицепремиера и други министри и парламентаристи от новоизбраните органи на ПА, доминирани от ХАМАС.
28.06.2006 г.: Задържани са още 64 държавни служители, свързани с ХАМАС. Всички те са изкарани от домовете си в Източен Йерусалим и Рамалла през нощта и задържани в затвора „Ифра”. (8)
Военната операция срещу Газа включва 3000 войници и 100 танка. (9)
Физическата блокада и продължаващите бомбардировки на Ивицата Газа довеждат до все по-трудни хуманитарни условия. Ударите са насочени и срещу инфраструктурата на правителството на„Хамас”, което подсказва, че Израел би предпочел новата власт да рухне.
Второто последствие от операция „Летен дъжд“ на израелската армия в Ивицата Газа бе да се обезсмисли планът на Олмерт за „конвергенция“ на Западния бряг. В предизборната си кампания Олмерт предлага по-малките и изолирани еврейски селища да бъдат включени към по-големите израелски блокове в Западния бряг. След като коалицията, наименувана „Кадима“ („Бъдеще”/ „Напред”), отчасти създадена от Шарон, спечелва изборите на 29 март 2006 г., Олмерт получава подкрепа за следващата стъпка към едностранното обявяване на мир с палестинците. Следващият въпрос е как този план да бъде изпълнен, защото за масовото изтегляне от Западния бряг би била необходима координация с палестинците.
Освен че обезсмисля плана за „конвергенция“ на Олмерт, израелското отмъщение за операцията в Керем Шалом съвпада с началото на процеса по създаване на обединено национално правителство. Точно преди отвличането на израелския войник, премиерът на ПА - Исмаил Хания (излъчен от ХАМАС) - и президентът Махмуд Аббас постигат съгласие върху Документа за национално помирение, произхождащ от „споразумението на затворника“, което утвърждава палестинска държава да бъде създадена на територията, окупирана от Израел преди войната от юни 1967 г. Това значи разрешаване на конфликта чрез създаването на две държави и косвено признаване на израелската държава, а също така се предвижда ФАТАХ и ХАМАС да създадат обща командна структура. (10)
Най-вероятно отвличането е дело на радикалната част на подкрепяния от ХАМАС КНС или резултат от вътрешни борби на различни фракции в ХАМАС, тъй като Исмаил Хания твърди, че е в неведение за отвличането на израелския войник. (11)
Само до края на юни 2006 г. загиват 450 палестинци. (12)
На 05.07.2006 г. палестински милиции обстрелват Ашкелон, Израел отговаря с военна операция, стартирала на 6. юли. (13)
Рано сутринта на 08.07.2006 г. палестинският премиер Исмаил Хания предлага постоянно прекратяване на огъня, което беше подкрепено и от лидера на ХАМАС Халид Мишаал. Друг висш представител на ХАМАС – Муса Абу Марзук – по-късно заяви пред излизащия в Лондон вестник на арабски „Ал-Хаят”, че Израел преди сичко трябва да признае принципа на размяна на пленници, преди да могат да бъдат обсъждани конкретни параметри. Вестникът акцентира върху факта, че ХАМАС ще приеме освобождаването само на жените затворнички в Израел (ок. 100) и на 30 души, излежаващи дълги присъди. Същия ден израелски танкове обстрелват Газа, а на следващия на правителствено заседание израелският премиер по онова време Ехуд Олмерт отхвърля идеята.
Предишната седмица израелският министър на вътрешната сигурност Ави Дичтер заяви, че освобождаване на палестински затвориници е възможно, ако в замяна въоръженото крило на ХАМАС „Бригадите ал-Касам” спрат огъня и Шалит бъде освободен, но по-късно Дичтер зае противополжна позиция – „Искам да стане ясно, че аз съм срещу сделка, в която терористи ще бъдат освободени в замяна на Гилад Шалит”. (14)

Параметри на настоящата сделка
Договорката беше постигната с посредничеството на Египет и Германия. (15) Припомням, че германската служба за външно разузнаване Bundesnachtrichtendienst (BND) (16), както и египетският разузнавателен шеф ген. Омар Сулейман бяха посредници и в предишни подобни преговори. По тази причина се появи информация, че е възможно задържаният в Египет израелски шпионин Илан Грабил да бъде разменен за 81 египтяни. (17)
Допълнителна информация за предни споразумения за размяна на пленници може да бъде намерена в цитираната статия на проф. Вейсел Айхан. (18)
Споразумението предвижда два етапа, като общо ще бъдат освободени 1027 палестински затворници, 27 от които – жени. Съгласно съглашението, на 18.10, когато Г. Шалит пристигна в Египет, Израел освободи 477 затворници, 280 от тях – с доживотни присъди, а останалите палестински затворници от предварително съгласуван списък ще бъдат освободени до 2 месеца. (19) Тревога буди фактът, че сред имената на подлежащите на освобождаване 477 души не фигурира нито едно име на някое от задържаните в израелски затвори 164 деца между 12 и 17 години, включително 35 малки деца – на възраст 12-15 години. Седемдесет и шест от тези деца са с присъди, а 88 са държани в предварителен арест. (20) От споразумението за освобождаване се ползват не само членове на ХАМАС, но и на други организации, например ФАТАХ.
В свой коментар по случая Сахар Франсис, ръководител на палестинската правозащитна организация „Adameer”, бореща се за правата на палестинските политически затворници, акцентира върху факта, че други 4347 палестинци остават задържани в израелски затвори, а мнозина от освободените няма да се завърнат при семействата си, а ще бъдат депортирани извън границите на Окупираните палестински територии (ОПТ). (21) Също така, само 96 от освободените отиват в Западния бряг, а по-голямата част от тях (344) отиват в Газа (22), което е равносилно на замяната на един затвор с друг, допълни тя. (23) Фактите сочат, че само 265 от освободените 477 палестинци ще се завърнат по домовете си, а на други 204 това е забранено. Сред тях са 164, които заминават за Газа, въпреки че семействата им се намират на Западния бряг, както и други 40, които ще отпътуват за Турция, Катар или Сирия. (24)
Най-вероятно двама сред най-известните палестински политически затворници – Ахмад Саадат, лидер на Народния фронт за освобождение на Палестина, и популярният лидер от ФАТАХ Маруан Баргути няма да бъдат освободени. (25)
При освобождаването си Шалит заяви: „Ще бъда много щастлив, ако всички палестински затворници бъдат освободени и могат да се завърнат при семействата си... Надявам се, че тази размяна ще помогне да постигнем мир между израелци и палестинци и ще засили сътрудничеството между нас.” (26)
Сари Макдиси, преподавател в калифорнийския университет смята, че значението на сделката не бива да бъде надценявано, тъй като израелските рейдове на Западния бряг буквално са ежедневие, често пъти десетина на нощ, което прави ок. 300-400 на месец. При тези рейдове често биват арестувани палестинци. (27)

След като Израел на няколко пъти е отказвал да осъществи замяна, трябва да отговорим на въпроса защо сделката стана факт точно сега?
В своя статия израелският журналист Сефи Рачлевски анализира вътрешнополитическата ситуация в Израел и смята, че единият от трите фактора, позволили реализирането на споразумението, са социалните протести, разтърсили Израел през лятото. Втората причина, изтъква той, е, че споразумявайки се с ХАМАС, Израел отслабва позицията на президента Махмуд Аббас, редуцирайки перспективите за дипломатическо разрешение. (28) Мненията на експертите Али Бакир и Осман Динчер от турското Дружество за международни стратегически изследвания (Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu) го допълват. Според тях Израел се старае да уравновеси влиянието на ФАТАХ и ХАМАС, след като ФАТАХ спечели популярност във връзка с предприетите стъпки за признаване на Палестина в ООН. (29) Към това виждане се присъединява и проф. Серхат Еркмен от Центъра за близкоизточни стратегически изследвания (Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi). (30)
Третият фактор, посочен не само от Рачлевски, е ситуацията в Сирия и нейното отражение върху влиянието на ХАМАС. (31)

Източници
1. Алек Епщайн, „Израелско-йорданското сътрудничество като фактор за разрешаване на палестинската криза”, сп. „Геополитика”, год. ІV (2007), бр. 4, стр. 111
2. EU Civil Missions in the Palestinian Territories: Frustrated Reform and Suspended Security, CITpax Middle East Special Report №1, Summer 2006, p. 9.
3. EU Civil Missions in the Palestinian Territories: Frustrated Reform and Suspended Security, op. cit., p. 10
4. Chris Marsden, „Israel carries out deliberate massacre in Gaza”, 10 November 2006, http://wsws.org/articles/2006/nov2006/gaza-n10.shtml, 21.10.2011 г.
5. EU Civil Missions in the Palestinian Territories: Frustrated Reform and Suspended Security, op. cit., p. 10
6. EU Civil Missions in the Palestinian Territories: Frustrated Reform and Suspended Security, op. cit., p. 10; също и Chris Marsden, „The political calculations behind Israel’s assault on Gaza”, 29 June 2006, http://wsws.org/articles/2006/jun2006/gaza-j29.shtml, 21.10.2011 г.
7. “Power cuts threaten health disaster in Gaza`s health sector”, http://www.middleeastmonitor.org.uk/news/middle-east/1218-power-cuts-threaten-health-disaster-in-gazas-health-sector, 23.12.2010 г.
8. EU Civil Missions in the Palestinian Territories: Frustrated Reform and Suspended Security, op. cit., pp. 11-12
9. Chris Marsden, „The political calculations behind Israel’s assault on Gaza”, op. cit.
10. EU Civil Missions in the Palestinian Territories: Frustrated Reform and Suspended Security, op. cit., pp. 11-12; също и Chris Marsden, „The political calculations behind Israel’s assault on Gaza”, op. cit.
11. EU Civil Missions in the Palestinian Territories: Frustrated Reform and Suspended Security, op. cit., pp. 11-12
12. Chris Marsden, „Israel carries out deliberate massacre in Gaza”, 10 November 2006, http://wsws.org/articles/2006/nov2006/gaza-n10.shtml, 21.10.2011 г.
13. Chris Marsden, „The reoccupation of Gaza: Israel and the Big Lie”, 8 July 2006, http://wsws.org/articles/2006/jul2006/isra-j08.shtml, 21.10.2011 г.
14. Пак там
15. „USAK Middle East Experts Analyzed the Swap Deal Between Israel and Hamas”, http://www.turkishweekly.net/news/125347/usak-middle-east-experts-analyzed-the-swap-deal-between-israel-and-hamas.html, 20.10.2011 г.
16. „German Brokered Talks Headed for Failure”, http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,673815,00.html, 20.10.2011 г.
17. „USAK Middle East Experts Analyzed the Swap Deal Between Israel and Hamas”, op. cit.
18. Veysel Ayhan, „Israel-Hamas negotiations and the release of Gilad Shalit”, http://www.orsam.org.tr/en/showArticle.aspx?ID=872, 21.10.2011 г.
19. „USAK Middle East Experts Analyzed the Swap Deal Between Israel and Hamas”, op. cit.
20. „URGENT APPEAL | Prisoner exchange list does NOT include any children”, http://occupiedpalestine.wordpress.com/2011/10/17/urgent-appeal-prisoner-exchange-list-does-not-include-any-children-urgent/, 21.10.2011 г.; също и „Concerns over Palestinian children in Israeli custody”, http://www.irinnews.org/report.aspx?reportid=94013, 21.10.2011 г.
21. „Expert remarks on Israeli-Palestinian Prisoner Swap”, http://www.imeu.net/news/article0021617.shtml, 20.10.2011 г.
22. „Hamas and Israel exchange prisoners”, http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/10/20111017221258366393.html, 19.10.2011 г.
23. „Expert remarks on Israeli-Palestinian Prisoner Swap”, op. cit.
24. Alex Lantier, „Captured soldier Gilad Shalit freed in Israeli-Palestinian prisoner exchange”, http://wsws.org/articles/2011/oct2011/shal-o19.shtml, 20.10.2011 г.
25. Shahd Abusalama, „"I was one day old when my father was jailed"”, http://electronicintifada.net/content/i-was-1-day-old-when-my-father-was-jailed/10499#.TqCJcHI4jq7, 20.10.2011 г.
26. „Hamas and Israel exchange prisoners”, op. cit.; също и Alex Lantier, op. cit.
27. „Hamas and Israel exchange prisoners”, op. cit.
28. Sefi Rachlevsky, „The link between Shalit’s release and Iran’s bomb.”, „Ha’aretz”, http://www.haaretz.com/print-edition/opinion/the-link-between-shalit-s-release-and-iran-s-bomb-1.390350, 20.10.2011 г.
29. „USAK Middle East Experts Analyzed the Swap Deal Between Israel and Hamas”, op. cit.
30. Serhat Erkmen, „The Reasons of the Swap Between Israel and Hamas, and The Expectations In The Short Term”, http://www.orsam.org.tr/en/showArticle.aspx?ID=868, 21.10.2011 г.
31. Sefi Rachlevsky, „The link between Shalit’s release and Iran’s bomb.”, op. cit.

Искам да отправя специалните си благодарности към Центъра за близкоизточни изследвания, който публикува тази първа част на текста, както и втората, посветена на въпроса за палестинските политически затворници и деца в израелските затвори в общ обзорен документ (ТУК).
Можете да видите втората част на текста и на блога - ТУК.

Ако смяташ, че текстът съдържа интересна информация, можеш да го подкрепиш, цъквайки върху бутончето на ТопБлогЛог вляво.

Няма коментари: