Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2011-11-14

Социализмът в огледалото на прехода

На 17 ноември 2011 г., четвъртък, от 18 ч. в новата конферентна зала на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски” ще бъде представена книгата на проф. Искра Баева и проф. Евгения Калинова „Социализмът в огледалото на прехода".

На 17 ноември – 22 години след като Народното събрание избира Петър Младенов за председател на Държавния съвет на НРБ;
– 22 години след като от трибуната на българския парламент се чуват остри критики срещу доскорошния Първи в държавата Тодор Живков;
– 22 години от първия митинг на прехода, организиран от БКП пред сградата на Народното събрание с участието на оперната певица Гена Димитрова;
– 22 без един ден от първия свободно организиран митинг на българските дисиденти, готвещи се да се превърнат в нова опозиция и да поведат страната към модерна демокрация.
Книгата се опитва от недългата дистанция на отминалите две десетилетия да оцени спонтанните и преднамерените реакции на българите от различни поколения към ставащите „големи промени”, наречени преход; да отговори на различни въпроси от рода на тези:
- От какво към какво прехождахме така дълго?
- Приключи ли в съзнанието на българите мъчителното пътешествие на прехода?
- То успешно или неуспешно беше?
- Кой и как определи печелившите и губещите от прехода?
- Кои бяха и са личностите, които сами или с външна помощ се опитаха да променят оценката на българите за близкото и по-далечното минало и доколко успяха?

Книгата “Социализмът в огледалото на прехода” не е чисто историческа, независимо че е написана от две професионални исторички. Тя е по-скоро опит да се проследи обществената реакция на начина, по който институционално и индивидуално се възприема най-близкото минало (социализма) през годините на прехода към парламентарна демокрация и капиталистическа икономика. Книгата съдържа две общи и четири конкретни изследвания за това как в съвременна България се възприемат отделни исторически събития от миналото – смяната на представите, символите и паметниците от социалистическата епоха, промените в историческото съзнание, начините, по които съвременните българи възприемат насилието и репресиите от различни исторически периоди, интерпретациите на травматични събития като „българската следа” в атентата срещу папа Йоан Павел II, „възродителния процес”, дейността на Държавна сигурност и тайните й връзки с българското общество, но е отделено внимание и на един по-спокоен поглед върху това как съвременните граждани на Република България възприемат наследството от близкото минало на НРБ в категориите „добро” и „лошо”. По всички тези проблеми българското общество продължава да спори, затова и тази книга-отговор не е окончателен, а е само част от започналата дискусия за миналото.

Авторките на книгата – Искра Баева и Евгения Калинова, са преподавателки в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Те са съавторки на книгите „La Bulgarie contemporaine entre l'Est et l'Ouest. L'Harmattan” (2001), „Следвоенното десетилетие на българската външна политика (1944–1955)” (2003), „Българските преходи 1939–2005” (2006), „Bulgarien von Ost nach West. Zeitgeschichte ab 1939. Braumueller” (2009), на документалните сборници „Възродителният процес”. Българската държава и българските турци (средата на 30-те – началото на 90-те години на ХХ век). Том І; „Възродителният процес”. Международни измерения (1984–1989). Том ІІ, (2009).
Искра Баева е авторка и на книгите „Утопия и реалност” (1991), „Източна Европа след Сталин 1953–1956 г.” (1995), „България и Източна Европа” (2001), „Тодор Живков” (2006), „Източна Европа през ХХ в. Идеи, конфликти, митове” (2010).
Евгения Калинова е авторка на книгите „Победителите и България 1939–1945 г.” (2004), „Българската култура и политическия императив 1844–1989”.

Няма коментари: