Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2011-12-04

Пенсионна възраст

В момента в България правителството иска да наложи увеличаване на възрастта за пенсиониране, като един от използваните аргумент в подкрепа на идеята е увеличаването на годините работа и в Западна Европа.
Винаги обаче има едно "но"... В нашия случай те са няколко.
В развитите западни страни пенсионната възраст ще се увеличава постепенно. Така например, във Франция е предвидено промените да бъдат постепенни и да продължат до 2030 г.! Подобно е и положението в Германия. Реформата беше анонсирана през 2006 г., като още оттогава се знаеше, че от 1. януари 2012 г. възрастта ще нараства с по 1 месец годишно, така че предвидената пенсионна възраст от 67 години ще бъде постигната година по-рано, отколкото френската реформа - т.е., в 2029 г.
Също така, работната седмица в редица страни в ЕС е и по-къса - между 35 часа (Франция) до 38 часа. В България формално е 40. В редица предприятия - и доста повече, направо наследство от епохата преди индустриалната революция - 10, дори 12-14 часа. Става дума за отрасли като шивашката, обувната и други промишлености.
Разликите не свършват до тук. в Западна Европа условията на труд и отдих са значително по-добри.
За средната продължителност на живота едва ли си струва да говорим надълго и нашироко. Поради лошите условия на живат, неуредиците в здравната и пенсионната система, средната продължителност на живота в България е 69,5 год. Наскоро данните от статистиката в Германия, че средната възраст, на която умират германците с ниски пенсии, се е понижила от 77,5 години през 2001 г. до 75,5 през 2010 г., предизвикаха шок и изненада. Оказва се, че дори и бедните немски пенсионери живеят значително по-дълго от българските си "колеги"... Не бива да се пропуска и фактът, че пак в Германия средната възраст, на която умират пенсионерите, получавали доходи над средните, обаче се е увеличила от 82,5 г. на 84,4 г. за същото десетилетие.
Според вица идеалната жена за министър Дянков е с мерки 90/60/90 - жена на 90 г., с 60 год. трудов стаж и 90 лв. пенсия. В заключение обаче се оказва, че вицът май не е никакъв виц...

Ще ме зарадваш, ако кликнеш на бутончето на ТопБлоглог вляво :))

Няма коментари: