Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2011-12-22

Клод Жакен - "Борсови уволнения не съществуват"

През сепетември 1999 г., при подем в курса на борсата, ръководството на "Мишлен" приветства 20-процентното увеличение на печалбата си за полугодието и... уволнява 7500 души. Операцията е обяснена с борсата...
Факти като този повдигат въпроса съществуват ли "борсови уволнения"? Интерес обаче представлява дали всички проблеми могат да бъдат обяснени с властта на финансите над реалния капитализъм? Ако допуснем, че конкурентната икономика би могла да се отърве от тези "финансови недостатъци", дали би станала по-добродетелна?
Редица големи предприятия не са котирани на борсата, но това не значи, че нивото на социална защита в тях е по-високо.
Просто между защитата на акциите, нивото на изплащаните дивиденти, процента на печалбата, запазването на пазарните дялове, конкуренцията на цените, прехвърлянето на разходи за заплати към маркетинга не съществува никаква Велика китайска стена. Не са от едната страна порочните финанси, а от другата (съмнителните) добродетели на конкуренцията. Става дума за икономика, доминирана от конкуренцията, за битка между компаниите за подялба на пазарите и добавената стойност.
Трябва да бъде приложен универсалният принцип - работещите, създаващи богатствата, да не плащат сметката на борбата за разпределението им, която компаниите водят на техен гръб.

Клод Жакен е експерт към синдикални организации във Франция
Със съкращения, по материали от "Монд дипломатик" - България.

Ако смяташ, че текстът е полезен или съдържа интересна информация, можеш да го подкрепиш, цъквайки върху бутончето на ТопБлогЛог вляво :))

Няма коментари: