Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2012-02-06

10 статуса от "Фейсбук"

Александър Симов пръв въведе практиката да публикува в блога си свои статуси от "Фейсбук". Идеята ми хареса, затова подбрах 10 мои статуса, които не са злободневни и имат по-голяма актуалност и „трайност”, но пък и не съм ги развил в отделни публикации.
Приятно четене и дано експериментът ви хареса :)) И, разбира се, най-хубавият е накрая :))

България е единствената страна, в която новоизбран парламент на два пъти се открива и от представители на политическа формация, сътрудничила на нацистите по време на Втората световна война. И пак само у нас реституцията беше всеобхватно икономическо искане, без да бъдат изключени дори забогателите от спекула и придобиване на безценица на имоти на евреи, пострадали по Закона за защита на нацията, пак по време на Втората световна война.

През 1990 г. спестяванията на български граждани в ДСК бяха над 20 млрд. лв. - нещо немислимо днес за преходната ни действителност, в която 98% (без преувеличение) от хората имат до 1000 лв. в сметките си...

У нас бяха приватизирани 1100 предприятия. В Чехия 90% от приватизираните предприятия работят и до днес, в България този процент е 15. Ако приемем, че всяко такова предприятие е давало работа на 1000 души, то 1100 по 1000 е равно на 1 милион и сто хиляди работни места. 15% от 1100 е под 200 предприятия. 200 по 1000 души значи 200 000 заети. Разликата до милион и сто хиляди днес са безработни, емигрирали или дори починали от недохранване, лошо здравеопазване и условия на живот.

ACTA е само още един етап в процеса по разделяне на обществото според достъпа до информация. Във време, когато знанието е най-важната предпоставка за успех и средство за производство, неоторизираният достъп до знание ви прави престъпници. Когато възможността да се създава се цени толкова високо, е естествено да се правят опити това право да бъде монополизирано и защитено със заплаха от репресии. В този смисъл, ACTA е само инструмент за разделяне на хората на можещи и знаещи, от една страна и обикновени престъпни невежи от друга.
(От блога на Пейо Попов)

Известната канадска журналистка Наоми Клайн пише, че в момента най-голям дял от износа на САЩ съставлява не промишлените стоки, дори не и оръжието, а продуктите на авторското право и на развлекателната индустрия. Освен мощно икономическо лоби, тя осигурява и зрелищата, които стават все по-необходими при постоянното намаляване на хляба. Именно заради тези крупни печалби се подготвя АСТА.

По повод назначението на Стефан Тафров за посланик Велизар Енчев ни напомня, че когато през 2004 г. разкриха подслушването на мисиите на ООН българският представител Тафров заяви, че микрофоните не му пречат, защото той нямал тайни от американските партньори. Също така, през март 2003 г. той бе посланик в ООН и непостоянен член на Съвета за сигурност. Следвайки указанията на външния министър Соломон Паси, с решаващия глас на Стефан Тафров САЩ наложиха своята теза, че не трябва да се изчаква докладът на оръжейните инспектори на ООН и започна войната в Ирак.

Дори и в периодите на най-жестока експлоатация на работниците по време на „дивия” капитализъм все пак материална култура се е създавала, докато ние от 1990 г. насам само рушим.

Според последните общоевропейски изследвания, които бяха отразени от медиите, качеството на живот у нас е по-лошо в сравнение със страни, които не са Европейския съюз, като ни изпреварват дори Сърбия, Черна гора и Албания.

Днес в супермаркет от голяма верига една баба не си взе рестото от 2 стотинки – смятам, че това е дълбоко неправилно поради ред причини. Ето няколко от тях: стар трик в маркетинга е цените на стоките да завършват на 0.49, 0.95 или 0.99 стотинки. След като стоката е оценена на толкова, значи търговската верига е на печалба и при тази цена. Освен това, средно взето, във всеки супермаркет има поне по няколко каси, което, умножено по сто клиенти дневно на всяка каса, които не си вземат рестото, умножено по няколко десетки обекта в цялата страна, значи че месечено от невземане на ресто 1 стотинка българските баби подаряват на богатите и най-често чужди собственици на веригата между няколко хиляди до няколко десетки хиляди лева. (1 каса по 100 клиента с 1 стотинка дневно – 1 лв. дневно. 5 каси – 5 лв на ден. По 30 дни – 150 лв. По 50 магазина – 7500 лв.)

Европейското Русе и хилядолетният Пловдив, революционните Копривщица и Папагюрище, възрожденска Трявна, балканските Тетевен и Троян, люляковият Ловеч с твърдината и Вароша, старопрестолно Търново и манастирите край него, Созопол и Несебър, белият Балчик и Асеновград с крепостта и параклисите, Сопот с вкусната планинска вода, омайният Мелник, Казанлък на розите и траките - мислите ли, че може да има нещо по-прекрасно от България?


Ако постингът ти харесва, ще ме зарадваш, ако го подкрепиш, цъквайки върху бутончето на ТопБлогЛог вляво :))

Няма коментари: