Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2012-02-07

Най-голямата заплаха за националната сигурност

Най-голямата заплаха за българската национална сигурност не е нито Гърция, нито Турция, както бихте могли да си помислите. Не е дори и безхаберието ни по ромския въпрос. Заплахата носи непроизносимото име КРДОПБГДСРСБНА. Иначе казано - Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Алиас - Комисията по досиетата.
Основанията за едно такова схващане на най-малкото следните.
1. Рискът за хора, работили за България
Хората, които са осъществявали някакви отношения с представители на българското външнополитическо разузнаване, и са поели някакви ангажименти към родината ни, са застрашени от разкриването на имената на водещите им офицери и щатни служите на българското разузнаване, които са ги вербували.
Вече имаше няколко странни смъртни случая на такива хора в съседни страни. Естествено, от страна на българските служби реакция не можеше да има, защото това би означавало потвърждаване на връзката с тези хора и потенциално би могло да доведе до още по-тежки последици.
2. Намаляване на вероятността за бъдещо сътрудничество
При това положение, малцина биха искали да си сложат главата в торбата да сътрудничат на българските разузнавателни органи, при положение, че може в някакъв момент на някого в България да му хрумне да извади имената на хората, с които въпросният агент или информатор, е работил...
3. Комисията е безкрайно неефективна и скъпа
По-голямата част от състава на Комисията са хора, които не са доказани професионалисти в нищо. Работата им там им осигурява високи заплати, семинари в престижни курорти и пр. привилегии. Напомням, че бюджетът на Националната разузнавателна служба (НРС) за последните няколко години е съвсем малко по-висок от този на Комисията-с-непроизносимото-име - 19 млн. за НРС срещу 13 млн. за Комисията в една от миналите години; 16 млн. лв. за НРС за 2012 г., малко е намален и бюджетът на Комисията.
Оказва се, че един от гарантите за националната сигурност има същия бюджет колкото основната заплаха...
Повечето хора, които наскоро бяха обявени като причастни на ДС, вече са били обявявани в други списъци. Логично е да търсим хората, занимаващи се с външна политика, в няколко отрасъла - журналисти-международници, МВнР. Хора, които са проверявани като депутати веднъж, биват проверявани втори път по друга линия и др. недомислия.
4. Съставът на комисията
Председателят на комисията Евтим Костадинов е кандидатствал в школата в Симеоново, неприет. Интересно от психологическа гледна точка би било да се изследва защо говори с такъв пламенен ентусиазъм срещу ДС! Друг от членовете, който има сериозно медийно присъствие, е Валери Кацунов. За съжаление, за дългата му научна кариера списъкът с публикациите му не е респектиращ – няколко учебника в съавторство и двадесетина статии и участия в конференции. Не бих искал да влизам в махленския стил, но в историческите среди Кацунов има всякаква друга репутация, но не и на сериозен учен. Членки на комисията не крият своите десни убеждения и симпатии към десницата, което също поставя под въпрос безпристрасността и обективността на работата им.
Преглеждал съм предговора на един от сборниците, издание на Комисията, и се хванах за главата. Авторката на въпросния предговор квалифицираше като свързани със заплахата от ислямския тероризъм палестински групировки от 60. и 70. Години като НФОП, Фатах и други, чиято идеология е коренно противоположна на ислямизма – тя е смес от светски арабски национализъм и лява идеология.
Толкова за нивото на "експертите" там...
Сега съгласни ли сте с мен коя е най-голямата заплаха за българската национална сигурност?

Ако текстът ти харесва, можеш да го подкрепиш, цъквайки върху бутончето на ТопБлогЛог вляво.

2 коментара:

Ivo каза...

Пич ти ме спукваш от смЕх - благодарско!

Мариян Карагьозов каза...

На конференция в Берлин ръководител на чешкото разузнаване /Борис Лазар/, при това идващ от опозицията, от емигрантство в Мюнхен, признава, че западните служби в контактите си винаги са ценяли много професионалистите от старите структури. Колегите му от Запада го питали: „Защо уволнявате толкова много служители. Те могат да бъдат полезни със своя опит в оперативната работа? Защо не ги задържите?”
Министърът от първото демократично правителство, на чието подчинение е била външнополитическата разузнавателна служба на Унгария, заявява: „Унгария, както никога досега в своята история, се нуждае именно сега от едно силно външнополитическо разузнаване.”
Повече тук - "Шефове на чужди служби за истината на прехода – ние продължаваме да разкриваме разузнавачите си":
http://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1156:2013-03-18-11-56-24&catid=21:--&Itemid=34

Или пък една доста добра статия:
"Защо разузнаването ни агонизира"
http://pressadaily.bg/publication/30696-%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B8-%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0