Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2012-07-31

Има ли смисъл да рециклираме батериите?

На първо място сред аргументите "за" е съдържанието на отрови в различните батерии. То зависи от вида им – литиево-йонни, никел-кадмиеви и др. - но като цяло батериите съдържат опасни за здравето елементи: живак, олово, кадмий, никел, цинк, литий, желязо, сребро, живак, различни киселини и др.
Почти всички изброени съединения са канцерогенни, водят до мозъчни увреждания, хронични заболявания и са изключително опасни за бременни жени и за новородени деца.
На второ място, лесно е - контейнери за рециклиране на батерии с формата на голяма батерия има на достатъчно места - в хипер- и супер-маркетите ("Метро","Пикадили", "Фантастико", СВА, "Кауфланд", "ХИТ", "Билла", "Т-Маркет", "345”, "РАЛИЦА" и др.);
в магазините на мобилните оператори и магазините за техника, мобилни телефонии и компютри ("Хенди", "Технополис", "Техномаркет", фотоателиетата на "Кодак", също и в "Мосю Бриколаж", "Практикер"), в бензиностанциите на ОМV, "ЛУКОЙЛ", "Петрол", в "Хиполенд", ДМ, "Офис 1 Суперстор", както и в административни, социални и обществени сгради.

В момента в България се рециклират по около 100 тона батерии годишно.

От друга страна, аргументът против е един-единствен и не е екологичен. Той се състои в това, че не е ясно защо трябва да изхвърляме батериите в контейнерчета, които след това частни търговски фирми, работищи с цел печалба, рециклират и печелят на гърба на потребителя и неговото екологично съзнание. Би могло да се мисли при връщане на използвани батерии да ползваш известна отстъпка при закупуването на нови или батериите да бъдат връщани в машинки, подобни на тези, в които се връщат бутилки, като в замяна получаваш скромна сума.
Все пак, преди това да се въведе, нека продължим да правим малкото, което е по силите ни да пазим природата (нито един индивидуален замърсител не може да се мери с голямо фабрично предприятие, тъй че проблемът е системен на този капиталистически модел, който наблюдаваеме в света), нищо, че това обогатява фирмите в този бизнес.

Ако постингът ти харесва, можеш да го подкрепиш, като кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог вляво.

Няма коментари: