Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2012-12-17

Turn-speak

В прочутия си роман "1984" Джордж Оруел въвежда понятието "новговор" (виж повече в българската "Уикипедия" ТУК или в английската версия ТУК).
Идеята е харесана от различни автори, които правят различни заигравания с думата. Една от тях е Джоан Питърс, произраелски автор, която за пръв път по повод близкоизточния конфликт измисля термина "turn-speak", в смисъл на изопачен, обръщаш с главата надолу реалността език.
Блестящ пример по отношение този вид тотално преобръщане на действителността ни даде bTV в новинарската си емисия от 30 ноември т.г.
Малко предистория преди да видим анализа на българската телевизия.
След като през ноември въпреки силния натиск палестинците все пак внесоха за разглеждане в ООН молбата си за повишаване на техния статут, още преди Общото събрание на световната организация да гласува резолюцията, стана ясно, че Израел ще одобри строежа на 3000 незаконни според международното право жилища в окупирания Западен бряг в близост до Ерусалим. Стъпката е поредно нарушение на международните договорености, затова дори и страни като Великобритания и Франция, по принцип изключително търпеливи към всичко, което Израел извършва, привикаха израелските посланици и им поискаха обяснения, защото този ход пречи на преговорите и, с риск да се потретя, нарушава международното право. (Повече информация на български - ТУК)
Не това обаче е включено в покритието на безспорно най-голямата еждународна новина на онази седмица - гласуването в ООН. Отразяването на това, че резолюцията, повищаваща статута на Палестина в ООН е гласувана с голямо мнозинство, е придружено с кадри от празненствата на Западния бряг и с коментара, че тази стъпка увеличава заплахата палестинците да търсят съдебно преследване на израелски военни престъпления в Международния съд в Хага (МНС).
Според перверзната логика на някой международен редактор от екипа на медията, проблемът не е извършването на военно престъпление - убийство на цивилни, разрушаването на техните къщи, окупацията - съвсем не. Проблемът е заплахата от евентуално съдебно преследване на извършеното военно престъпление, което гласуването в ООН облекчава в перспектива.
Този извратен начин на мислене превръща жертвата в насилник, защото желае съдебно да се защити срещу извършените над нея посегателства. Turn-speak.

Ако текстът ти харесва, можеш да го подкрепиш, като кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог долу вляво.

2 коментара:

Maya Tzenova каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Maya Tzenova каза...

Този извратен начин на мислене е зад дълголетието на този т.нар. сложен конфликт, чието решение всъщност (може да) е пределно ясно, лесно и бързо: чрез прекратяване на окупацията на чужда територия - за да бъдат нещата назовани с имената си: чрез изтегляне на държавата-окупатор Израел от територията на Държавата Палестина.