Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2013-01-31

Защо референдумът беше успешен?

За да отговоря на въпроса, който поставих в заглавието, първо ще си послужа с думи на политолога Борис Попиванов от едно негово интервю: "Излязоха активните граждани, решени да покажат, че имат мнение и са готови да го изразят, гражданите, чужди на бакалски сметки от типа на „бих отишъл, само ако активността се вдигне над еди-колко си процента” или „моят глас налива толкова милилитра вода в мелницата на еди-кои си”.
Тези активни граждани не са губещи, а точно обратното, победители, независимо дали са предпочели да отговорят с „да” или „не” на поставения въпрос. Този референдум показа какво значи да се гласува по съвест и убеждение, без организационни или финансови стимули, без избирателите да бъдат водени за ръка до секциите или да им бъдат купувани гласовете. Показа, че това може да бъде стъпка към ново начало. Започваме да усвояваме технологии на демокрацията, които са ни били непознати до този момент.
Да си припомним първите избори за Европейски парламент у нас през 2007, когато активността не успя да допълзи до 30%. За хората тази институция беше неясна, предоставена им бе крайно оскъдна информация. Две години по-късно процентът на гласували се покачи до 40%. Сега вече, когато сме свидетели на постоянната и медийно отразявана дейност на редица български евродепутати, които редовно се отчитат у нас за правеното от тях, имаме основания да се надяваме, че вотът за Европейски парламент ще се превръща във все по-разбираем и мотивиращ елемент в каталога от избирателните ни права.
Не виждам причини същото да не се случи и с референдумите. Поставено е начало, и политиците вече (дори и само при 20% активност) видимо се съобразяват с него. Променят им се стратегиите, налага им се дават обяснения, да изработват позиции. На 27 януари всички, които упражнихме правото си на глас, спечелихме, и в това тепърва ще се убеждаваме."
След като вече напомнихме избирателната активност на първите избори за Европарламент, нека да си опресним паметта и с резултатите от едни други избори – местните в София, където при избирателна активност от 23% Фандъкова бе избрана за кмет. Нима тогава делът на останалите 70 на сто софиянци, които не гласуваха, да направи този избор нелегитимен? Така че по повод настоящия референдум можем да кажем, че активността на национално ниво не е толкова ниска, още повече като се имат предвид стотиците хиляди фантомни избиратели, неоткритите избирателни секции зад граница, вялата и кратка кампания, бойкотът от страна на големи партии като ДПС, хората на Кунева, ГЕРБ, сините и пр., както и лошото време и липсата на ток в цели области, а високият праг на валидност също обезсърчи мнозина.
Както неведнъж съм цитирал: "Няма по-целесъобразно средство за възпитание на един народ в свободата освен самата свобода."
Така че – хареса ми, с нетърпение чакам следващия референдум.

Ако текстът ти харесва, можеш да го подкрепиш, като кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог долу вляво.

Няма коментари: