Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2013-07-29

Окървавеният протест

В първите часове са въздържах да пиша за случилото се пред НС насилие. Исках да видя повече снимки, да се запозная с различни гледни точки.

Предисторията
Провокации се готвеха отдавна, това беше ясно на всички. Когато протестите започнаха да линеят и губят скорост, когато идваше отпускарският август, когато парламентарана опозиция в лицето на ГЕРБ осъзна, че да стои извън парламента не й носи нищо, тогава беше най-подходящото време провокацията да бъде реализирана.
Във Фейсбук лесно могат да бъдат открити статуси не само на пи-арката Ивет Добромирова, но и на други активни участници в протеста, които няколко дни преди сблъсъка между протестиращи и полиция призоваваха БСП и ДПС да организират своите симпатизанти и да ги докарат с автобуси.
Ето извадка от „Фейсбук”
Хххх (с Хххх скривам името на моя приятел, споделил статуса) shared Yvette Dobromirova's status.
July 19
Призовавам БСП, ДПС и Атака да организират своите симпатизанти на протест в София. Да ги доведат от цялата страна. Да ги качат на автобуси. Да им платят. Да ги нахранят. Да разходят кучетата и да сменят тоалетните на котките им. Да ги заведат на СПА и масажи, ако искат. Каквото искат. Да съберат един път .. един, единствен път, без да подбират средства, така както те умеят, да съберат за един единствен път 35 000 човека на протест в подкрепа на техния проект Орешарски в София! Моля ви! Съберете ги, на принципа - целта оправдава средствата! Съберете ги за един-едниствен път. Поне 35 000 човека. И ако успеете, тогава и само тогава елате и кажете на хората, които се събират десетки хиляди, всеки ден, от 36 дни насам, постоянно, че са платени и организирани! Но тогава и само тогава, вие ще имате моралното право да говорите подобни неща! Докато на пилоните на НДК се случват нещата в този жалък вариант, вие от позицията на най-старата и добре организирана партия в страната, която очевидно не може да събере санитарен минимум поддръжници, нямате никакво право да говорите каквото и да било във връзка с протеста! Това е обективната истина!
По-долу следва и краткият ни разговор по темата:

Marian Karagyozov Г-жо Добромирова, надявам се ,че се шегувате. Миналата година на Бузлуджа имаше 40-60 000 души. Ако БСп, ДПС и прочее решат да послушат съвета Ви и БСП докара тези хора в София, плюс симпатизентите на ДПС, какво ще стане тогава?
July 19 at 11:07pm • Like
Yvette Dobromirova добре са дошли! нека ги видим на терен! ако можеха да го направят, щяха да са го направили досега! това е посланието на този пост!
July 20 at 9:16am • Like
Marian Karagyozov Това е доста радикална позиция, която крие редица рискове за всички ни и особено за гражданския мир.
July 20 at 8:03pm • Like
Yvette Dobromirova г-н Карагьозов, не виждам нищо радикално в това да събереш симпатизантите си, които твърдиш, че имаш и които твърдиш, че събираш на контрапротест всяка вечер.
July 20 at 10:40pm • Like

Последва подготовка в самия ден, в който сблъсъците се случиха – „идвайте тук, имаме нужда от хора” и пр. призиви в социалните мрежи, многократно ретранслирани от услужливи журналисти и медии. Имената на тези хора не са тайна – едно надникване в профилите на Асен Григоров и Росен Цветков (и двамата от БНТ) казва достатъчно; Миролюба Бенатова (да си припомни „обективното” й отразяване на събитията в Катуница, което предизвика вълна от възмущение, сравнима единствено и само с тази по повод безобразното поведение на Диана Найденова към един протестиращ еколог). Принцип на всички медии би следвало да бъде точно, безпристрастно отразяване на новините. Това в още по-голяма степен би следвало да важи за държавната обществена телевизия, която всички ние издържаме с данъците си. За съжаление, видно е, че определени журналисти в нея съвсем явно вземат страната на протестиращите.
Също така, познавам лично хора от поне две фирми, които ходят на протестите „заедно” с шефовете си... И странно ли е такова гранитно политически единомислие, при положение, че си икономически зависим от работодателя си?

Трагичните събития
Факт е, че при извеждането на депутатите бяха допуснати грешки, но е доста съмнително кой точно окървави протеста.
На първо място сред грешките на полицията можем да посочим това, че можеше да има няколко автобуса, които да тръгнат в различни посоки. В такъв случай вероятно протестиращите щяха да се объркат и да не се стигне до чак такова насилие. Грешка беше и началото на операцията да бъде в 22.00 часа, когато няколко телевизии имат късни емисии.
Сега обаче се налага да кажем и нещата, които няма да се харесат на „протестантите”.
Палките на полицията бяха прибрани. Полицаите действаха само с щитове. Протестът е незаконен и има неизпълнение на полицейски разпореждания, което навсякъде по света значи, че полицията може да употреби сила.
Нашата полиция не го стори. Ще дам примери от цивилизования свят, за да стане ясно.
По време на протести английските сили за сигурност използват здрави метални ограждения, с които затварят протестиращите в определени зони буквално като в клетки. Престоят там може да продължи часове. Немската полиция използва конни отряди, палки, водни струи при „традиционните” сблъсъци с анархисти около 1. май или ако има стълкновения между крайнодесни и крайнолеви групи.
Аналогична на ситуацията край българския парламент имаше и в САЩ – в Сиатъл през 1999 г. Тогава антиглобалисти блокират важна среща на Световната търговска организация и работата на конгреса е сериозно разстроена. Реакцията на полицията е брутална – бронирани отгоре-додолу полицаи атакуват демонстрантите с помощта на сълзотворен газ, лютив спрей, палки и водни оръдия. Същият арсенал ние е познат по-скоро от акциите срещу движението „Окупирай Уолстрийт”.
При подобна антиглобалистка демонстрация на следващата година в Италия карабинерите дори застреляха демонстрант в Генуа.
Искам да бъда разбран правилно. Изобщо не казвам, че всичко това е хубаво, хуманно или демократично. Тъкмо напротив. Просто казвам, че полицаите у нас са много въздържани. Не казвам, че родното МВР трябва да действа твърдо. Просто обяснявам, че медийните интерпретации за полицейското насилие не са коректни. Защото имаше хора, които хвърляха камъни и няколко човека, които откровено търсеха конфликт с полицаите. Не го получиха. И не е редно да се истеризира по темата полицейско насилие, заради това дадох примерите с другите страни.
Ясно е, че протестът не беше мирен – прословутият бял автобус беше потрошен, летящите по него и по силите за сигурност бутилки и павета са факт. В телевизионните кадри ясно личаха агресивните типове (един с камулажна тениска, друг с гола глава), които търсеха конфронтация с полицията.
В крайна сметка ранените полицаи са почти толкова, колкото са и ранените протестиращи...

Най-важното в ситуацията продължава да бъде опазването на гражданския мир (разбирате ли колко страшно означава обратното?) и проява на здрав разум от всички страни, за да може да не вземат връх емоциите и насилието да не ескалира.

Американски части за борба с безредиците, Сейнт Пол, 2008 г.

Ако текстът ти харесва, можеш да го подкрепиш, като кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог долу вляво.

Няма коментари: