Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2013-08-30

Как САЩ и Турция се съгласиха на компромис по руския план за Сирия?

Публикувам този превод на анализ от края на май 2013 г. като начин да видим как изглеждаше ситуацията в сирия преди няколко месеца и да видим доколко съществуват определени прилики и разлики между ситуацията тогава и действията на международните фактори в онзи момент и случващото се сега. Въпросът, разбира се, е, че сега подготовката за военен удар е значително по-напреднала, но все пак властите в ДАмаск не са се отказали от участие в конференцията Женева - II.

Айдоган Ватандаш

Посещението на турския министър-председател Реджеб Тайип Ердоган във Вашингтон (в средата на май т. г.) беше индикатор и доказателство, че Турция е значим партньор в Близкия изток, където американските интереси бяха сериозно застрашени.
Въпреки това е трудно да повярваме, че турските очаквания ще бъдат удовлетворени. Преди да тръгна от Турция, Ердоган ясно заяви, че ще окаже натиск върху американския президент Барак Обама да предприеме по-агресивни действия спрямо Сирия, създавайки забранена за полети зона в северната част на страната и дори евентуална военна интервенция. По време на съвместна пресконференция в Белия дом Обама се опита да изясни, че САЩ няма да осигурят разрешението на кризата, за което Турция настоява. Причината, поради която Хакан Фидан, ръководителят на Националната разузнавателна организация (МИТ), придружаваше Ердоган във Вашингтон беше той да представи наличните доказателства, според които режимът на Башар ал-Асад е използвал химически оръжия. (Според данните на Карла Дел Понте от комисията на ООН обаче химическите оръжия през май са били използвани от опозицията) Преди това президентът Обама нееднократно е заявявал, че употребата на химическо оръжие „би променило играта“ и представлява „червена линия“ за САЩ, но изглежда, че той политически не е готов да бъде убеден.
„Както заявих и по-рано, ние видяхме доказателства за използване на химическо оръжие в Сирия. За нас е много важно да се убедим, че сме способни да придобием повече конкретна информация за това какво точно се случва там“, поясни американският държавен глава.
Като резултат от срещата с администрацията на Обама, Турция смекчи позицията си по отношение на договорената с посредничеството на САЩ и Русия международна конференция за Сирия, срещу която първоначално възразяваше. (Много добър анализ за т. нар. конференция Женева – II можете да откриете в ТУК). Как се случи това смечкаване? Как така и американците, и турското правителство в края на краищата се съгласиха с руския план за Сирия? В действителност съществуват редица причини за този компромис, но основната е нежеланието на Обама да се намеси в сирийския конфликт. Той изтегля американските части от Ирак и се подготвя да направи същото съвсем скоро и в Афганистан.
От друга страна, Обама се натъква на някои вътрешни проблеми, които го карат да отделя по-малко внимание на сирийския конфликт.
Със сигурност някои могат да твърдят, че всъщност категоричната и неотстъпчива руска позиция спрямо САЩ и Турция, както по отношение на разузнаването, така и на политиката, е довело двете правителства до компромис.
Един от най-големите руски страхове по отношение евентуална смяна на режима в Сирия е нарастването на въоръжени екстремистки движения в близкоизточната страна и в целия регион, които могат да доведат до още по-голям хаос и проблеми със сигурността (вътре в самата Русия).
Атентатът срещу Бостънския маратон доказа, че американската разузнавателна общност не работи добре по отношение посрещането на заплахата от набиращия сили вътрешен тероризъм. Обратно, руската разузнавателна общност показа капацитет да осигури предупреждение за възможен терористичен акт дори и в САЩ. Предупреждавайки през 2011 г. ФБР за Тамерлан Царнаев, заподозрян за бостънския атентат, руските разузнавателни служби дадоха на своите политици безпрецедентна възможност да склонят на компромис американските си колеги. Председателят на конгресната комисия по разузнаване Майк Роджърс нееднократно твърдеше, че, ако руснаците бяха споделили пълните оперативни данни за Царнаев с ФБР, най-вероятно взривът в Бостън би бил осуетен.
Поради тази причина президентът Обама към този момент е 100-процента сигурен, че неговият руски колега Владимир Путин има възможност да предвижда бъдещи терористични актове в САЩ и дори да ги предотвратява, ако желае.
В допълнение, турските тайни служби, изглежда, осъзнаха, че са сгрешили в преценката си за силата на сирийския режим.
В интервю с Чарли Роуз през февруари 2012 г. руският посланик в ООН Витали Чуркин изтъкна, че сирийският конфликт ще трае години, докато турските управляващи вярват, че падането на Асад е близко и е „въпрос на дни или седмици“.
Информацията е истинско оръжие само ако знаеш как да я използваш. „Разузнаване“ не е просто събиране, анализиране и съобщаване на информация, свързана с националните стратегически цели, но също така и използване на информацията в процеса на вземане на политически решения и тяхното изпълнение. Трябва да анализираме този политически процес като част от цикъла на разузнаване. Провал на разузнаването не е само заради проблеми при събирането или анализа на информация, но също така и заради големи проблеми в процеса на политическо вземане на решения. По отношение САЩ и Турция – това е, което се случи във връзка със Сирия до този момент.

Айдоган Ватандаш е разследващ журналист и автор, който живее и работи в Ню Йорк.

Източник: http://www.todayszaman.com/news-315997-how-did-us-turkey-compromise-on-prospective-russian-plan-for-syriaby-aydogan-vatandas-.html

Ако текстът ти харесва, можеш да го подкрепиш, като кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог долу вляво.

Няма коментари: