Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2014-09-15

Две мнения за ситуацията в Близкия изток

Иракският социолог и анализатор Сами Рамадан пише, че възходът на "Ислямска държава" се дължи на няколко взаимно свързани фактора.
Първо, западната и саудитска подкрепа за муджахидините в Афганистан и Пакистан през 80-те години.
Второ, американската инвазия от 2001 г. в Афганистан.
Трето, окупацията на Ирак през 2003 г., което доведе до рухване на социалните структури и силите за сигурност и предизвика взривно нарастване на тероризма.
Четвърто, войната срещу Либия, заради която бяха освободени бивши затворници от Гуантанамо, за да се бият срещу силите на М. Кадафи.
Пето, подкрепата от страна на западни и държави от Персийския залив за сирийската въоръжена сектанска и крайна сунитска опозиция.
Шесто, опитите на САщ и някои заливни държави да изолират Иран, разчитайки на противопоставянето сунити-шиити.
Седмо, милиардите петродолари, похарчени в последните десетилетия за пропаганда и разпространяване на уахабизма и джихадистката идеология по целия мюсюлмански свят и в Европа.
Осмо, в Ирак възниква временен алианс между кюрдските части, верни на Масуд Барзани, бойците на "Ислямска държава" и бивши офицери от БААС и армията на Саддам, ръководени от неговия бивш заместник, Иззат ал-Дури.
Все пак, не бива да се забравя, че голямото мнозинство от сунитите отхвърля уахабизма, например през 20-те години в същия този Ирак сунити и шиити заедно изгонват уахабитите.

Руският анализатор Дмитрий Евстафиев пише, че в момента за хаоса в Близкия изток, освен етноконфесионалната динамика, само върху която повечето хора спират вниманието си, допринасят и няколко други важни обстоятелства:
1. В региона протече процес на политическа деструкция - съществуващите стабилни политическа системи вече липсват. Макар и авторитарни, тези системи все пак отчитаха и другите интереси, представени в обществото.
2. Протече процес на почти пълна социална деструкция - липсата на тези социални институти се запълва в най-добрия случай с архаични, общинни структури, а в най-лошия - от радикали, при това с доступ до ресурси.
3. Протече и икономическа деструкция - страните в Близкия изток бяха на прага на т. нар. "втора модернизация", а сега са върнати далеч назад в икономическото си развитие.
4. Изостриха се междуарабските противоречия и съответно - борбата за лидерство между водещите държави в региона. Той задълго изгуби своя потенциал не само за обединение, но и за саморегулация - както политическа, така и икономическа. Това дава на Израел възможност да си отдъхне.
5. За пръв път след 11-ти септември радикалният ислямизъм получи своя сериозна териториална база. Сам по себе си този факт говори за нова степен на техните силови възможности и създаване на нов притегателен фокус за поддръжниците на тази идеология. Големият въпрос е ще успеят ли ислямистите да се възползват в пълна степен от тези благоприятни предпоставки.

Ако текстът ти харесва, можеш да го подкрепиш, като кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог долу вляво.

1 коментар:

rian beauty каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.