Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2014-11-15

Мнения за прехода

Статистиката, приятели, е неумолима. Данните са от публичния справочник за страните по света на ЦРУ "The world factbook".
България - население
1989 г. 9 009 018 души
2014 г. 6 924 716 души

България - раждаемост
1988 г. 13.1 на 1000 човека
2014 г. 8.92 на 1000 човека – на 210 място в света от 224 страни.

България - смъртност
1988 г. 12.0 на 1000 души
2014 г. 14.3 на 1000 човека – на 6 място в света. Пред нас с по-висока смъртност са само пет страни: ЮАР, Украйна, Лесото, Чад и Гвинея-Бисау. Даже Афганистан е зад нас.

България - детска смъртност
1989 г. 7.5 на 1000 раждания
2014 г. 15.08 на 1000 раждания - за 25 години детската смъртност се е повишила двойно.

България – естествен прираст
1988 г. 1.1‰
2014 г. - 8.3‰ или 229 място в света от 233 страни. България е една от четирите най-бързо топящи се страни в света.

Социологът доц. Иво Христов пише, че рекапитулацията от изминалите 25 г. е повече от ужасяваща за България. Без преувеличение може да се каже, че това действително е четвърта.
Една средно развита европейска страна като нашата, с относително развити икономика, индустрия, сложни системи за управление, добре развито селско стопанство, прилично ниво на здравеопазване, добра социална и осигурително-пенсионна система, въобще страна, която за предходните 45 г. от периферно селско общество беше стигнала до равнището на страна, създаваща електроника и роботехника… Та, тази наша държава за последните 25 г. беше вкарана обратно в Третия свят. Българското население от 9 млн. души през т.нар. преход се стопи до около 5.5 млн. души днес. Имаме повече от 2.5 млн. души, които са емигрирали - това е, всъщност, българският кръвен данък, който платихме за глобализацията. Най-лошото е, че качеството на останалия човешки капитал в страната е доста ниско.
Ние нямаме армия, имаме полиция, която да осигурява стабилността на режима, установен за тези 25 г. на територията ни. Разбира се, всякакви алтернативни, относително високоразвити източници на технологии и на ноу-хау бяха ликвидирани, тъй като имаха потенциал за осъществяване на реална конкуренция. Значителна част от перспективният човешки капитал очаквано беше засмукан в полза на новия цивилизационен и военен център на Запад.
С риск да бъда обвинен за пореден път в черногледство ще кажа, че в България няма добре структурирани сили с идеи, които да се противопоставят на сегашното политическо статукво. А това, което е останало като българско общество е с ниско качество, с разкъсани социални връзки и най-вече - с липса на консолидирани социални групи, които да осъзнават цялата бездна и маразъм на сегашното ни битие. И второ - как на тази база, евентуално, някой ще се опита да открие онзи коридор от възможности, който е обективно застъпен и с усилия, воля и организация да влезе в него?
Ще дам един пример, по аналогия. След Първата световна война България пак е на страната на губещите, но само за 7-8 години, през 1927 г. държавата ни е със стабилизирано стопанство, а българският лев - конвертируем. Нищо подобно не виждаме след последните 25 г.
Питате ме дали моите анализи не обезсърчават хората… Но това е все едно да се ядосвате на лекаря, който ви казва каква е вашата диагноза.
Уморих се да повтарям това клише, но първото условие за градивно социално действие е, все пак, да имаме адекватна оценка на ситуацията около нас. Всякакво замазване на картината с нищо не допринася за позитивно действие.

Ако публикацията ти харесва, можеш да я подкрепиш, като кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог долу вляво.

1 коментар:

Milena Irshad каза...

Фактът за детската смъртност ме озадачава. Всичко друго е ясно и логично.