Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2014-12-06

Фоторазходка из Москва - част 1

През октомври миналата година имах възможност да посетя Москва по програма за обмен на млади научни, обществени и културни кадри на "Россотрудничество" - руската програма за международен обмен и хуманитарни връзки.
Сетих се, че в блога не съм публикувал снимки и впечатления от Москва, заради това реших да организирам за Вас тази фоторазходка.
Подбрах снимките от дните с хубаво време и ясно небе, но по никакъв начин не съм обработвал нито една от тях.


Храмът "Христо Спасител" - издигнат в чест на победата над Наполеон. Черквата е идеално пропорционирана, барелефите са зашеметяващи, а на гърба й се намира Патриаршеският мост. В прекрасния парк край църквата е разположена и внушителна статуя на Александър Втори - Царят Освободител. Повече за храма можете да прочетете на български език ТУК и на английски език ТУК.

Пред паметника на Пушкин винаги има свежи цветя.


Един ден, докато групата обядваше наблизо, аз хапнах надве-натри и изтичах да се снимам пред паметника на княз Юрий Долгоруки. Наричан така заради това, че властта му се простирала надалеч и имал ефективни дипломатически и шпионски служби.

Метрото - Първо се спускаш безкрайно дълго с ескалатора и после попадаш в много интересен свят - наистина всяка станция е уникална. Истински забележителности и шедьоври са Театралная (пред Болшой театър), Тверская (най-скъпата улица в Москва), Пушкинская, Кузнецкий мост. Първият път бях леко притеснен - московското метро, дали няма да се загубя... Никакъв шанс. Линиите са ясно обозначени - синя, червена, малинова, жълта и се вижда къде са пресечните спирки и можеш да смениш линията и да се прекачиш. Веднъж все пак се обърках, но ме упътиха. Влакчетата са на 2 минути, с много вагони. Тази станция конкретно е "Маяковская".

На площадчето пред Главния универсален магазин (да не се бърка с по-известния ГУМ - Государственный УМ)

А ето го и ГУМ отвън...
... и отвътре...

Това просто няма да казвам какво е :))) В Русия театърът наистина е религия. Има и доста евтини билети, така и такива по петдесетина евро за най-добрите постановки в известни театри с участието на световни изпълнители. В цената се включват и чаша шампанско или мартини и хапки в антракта. В целия град има будки за продажба на билети за театър, за да не се налага да ходиш специално до театъра. Будките са снабдени с електронна система и е много удобно.

Булевард и по-малка улица в Москва. Градът е един от малкото по света, където в час-пик 9 платна в едната посока и още 9 в другата не стигат да поберат колите и се образува задръстване. Когато ходя по улицата се влюбвам до живот в някоя руса Наташа Ростова средно на минута и половина.


Ако публикацията ти харесва, защо не гласуваш за нея, цъквайки на бутончето на ТопБлогЛог?

Няма коментари: