Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2014-12-09

Фоторазходка из Москва - част 2

Както вече споделих в ПЪРВАТА ЧАСТ НА ТАЗИ ФОТОРАЗХОДКА през октомври миналата година имах възможност да посетя Москва по програма за обмен на млади научни, обществени и културни кадри на "Россотрудничество" - руската програма за международен обмен и хуманитарни връзки. Сетих се, че в блога не съм публикувал снимки и впечатления от Москва, заради това реших да публикувам снимки от някои забележителности.

Кремъл и неговите събори (църкви)

Хотел "Пекин". Една от т. нар. "Седем сестри", сгради, построени по времето на Сталин като копия на здания в Ню Йорк. Други две много известни от "Сестрите" са Външното министерство (МИД) и Московският държавен университет "Ломоносов" (МГУ).

Две от най-интересните улици са съвременната и безбожно скъпа "Тверская" (в заведенията бирата е 7 евро, каничка чай - десет) и "Старият" Арбат, като по цялото протежение на улицата има интересни сгради от Москва преди Втората световна и паметни плочи на генерали, поети, учени и творци. Можете да влезете в къщата музей на философа Алексей Лосев, в музея на средновековните изтезания, да си купите сувенири, сладолед или картини от уличните художници. На успордената "Новоарбатская" пък е разположена една от най-големите книжарници в Москва - Московският дом на книгата.
Kirilitsa is not dead! Безкрайно интересно е да видиш, че дори надписите на "Subway" и "Macdonalds" са на кирилица.

Входът към Червения площад. Това е Историческият музей. Сградите от края на 19-ти век са в т. нар. псевдоруски стил. Известният паметник на маршал Георгий Константинович Жуков на кон е зад фотографа.

Новодевичият манастир. В близост е и Новодевичето гробище, което е нещо подобно на "Пер Лашез" в Париж - там лежат погребани мнозина велики руснаци, като има цели карета с гробовете на най-великите писатели (Чехов, Маяковски и т.н.), актьори и певци, военачалници от Великата отечествена, авиоконструктори и космонавти...

Зад мен се виждат Спаската кула на Кремъл и храмът "Василий Блажени". Комплексът е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Черквата има осем малки параклиса около основния кораб, като всеки от тях е със собствен олтар и кубенце, придаващи й характерния външен вид. Пред нея е поставен паметник на новгородския търговец Кузма Минин и на княз Димитрий Пожарски, които през август 1612 г. освобождават Москва от поляците.

Най-голямата камбана в света (208 тона) в двора на Кремъл.

Цар Пушка (Цар Топ)

Вечният огън. В ранното утро на 22 юни 1941 г. пълчищата на Райха прегазват съветската граница. В нападението първоначално участват 4 600 000 войници (по-късно 5,5 млн. д.), 5000 самолета и 3700 танка. Дори и след включването на САЩ във войната на Източния фронт се биеха 80% от германските военни ефективи: 70% от пехотата, 86% от танковете, 75% от артилерията, 100% от моторизираните съединения или между 236 и 266 дивизии. Съветско-германският фронт е с дължина 4000 км. При „прословутото” сражение край Ел Аламейн, от двете страни участвуват 23 дивизии при фронт на операцията около 150 км.
За сравнение - само край Сталинград участвуват общо 1 600 000 души на фронт от 800 км.
В близост до вечния огън са звездите, обозначаващи градовете-герои на Съветския съюз като Москва, Ленинград, Брестката крепост и много други.
Общият брой на съветските жертви от Втората световна война е около 23 000 000 души, по-голямата част - цивилни.

Хайде по-ведро. Третяковската галерия

Държавната Дума (Долната камара на парламента, където депутатите са избирани. Горната камара, също като в САЩ, представялава субектите на Федерацията - различните автономни републики)

Пашков дом, стил класицизъм, 1784-1785 г., в момента принадлежи на Държавната библиотека.

В дъното е хотел "Русия", вдясно - Кремъл, а назад вляво е бившият царски Манеж, поради това и площадът носи името "Манежен". В момента Манежът е Централната изложбена зала.

Търговският пасаж "Охотный ряд", а в дъното вляво е Манежът.

Ако публикацията ти харесва, защо не гласуваш за нея, цъквайки на бутончето на ТопБлогЛог?

1 коментар:

Wahed Asif Siddique Saykot каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.