Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2015-03-31

Защо Турция не бе избрана отново за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН?


През ноември и в началото на декември 2014 г. Турция беше домакин на няколко знакови посещения – на американския президент Джо Байдън, на папа Франциск и на руския президент Владимир Путин. От своя страна турският премиер Ахмед Давутоглу посети съседна Гърция. Тази напрегната външнополитическа програма до известна степен засенчи гласуването в Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) за избор на непостоянни членки на Съвета за сигурността на организацията, в което Турция беше кандидатка. Става дума за попълване на две места от квотата на „Западноевропейски и други държави“ за периода 2015-2016 г. По традиция от Студената война в тази група влизат и съюзници на Запада като Австралия и Нова Зеландия. Последната си оспорваше местата с Турция и Испания.
Участието в работата на Съвета за сигурност, дори и като непостоянен член, издига авторитета на всяка държава, тъй като единствено неговите резолюции имат обвързващ характер и са задължителни за изпълнение от другите страни-членки. Само Съветът за сигурност може да одобрява използване на сила или на ограничителни мерки. Включването на дадена страна в него й дава възможности да внася резолюции по определен от нея дневен ред, да бъде защитник на определени позиции и интереси.
Надежди на Турция даваше изключително силното й представяне на вота през 2008 г. (152 гласа от 193), с което спечели място в Съвета за сигурност за периода 2009-2010 г. Дори и предния ден преди тайното гласоподаване турските официални лица бяха оптимистично настроени, включително и външният министър Мевлюд Чавушоглу, който, за да лобира в подкрепа на кандидатурата на страната си, даде прием в известния и скъп нюйоркски хотел „Уолдорф Астория“.
Тази година обаче нещата не се развиха благоприятно за нашата южна съседка. Нова Зеландия получи още при първото гласуване 145 гласа, т.е. над необходимото мнозинство от две трети и стана първата избрана страна. Турция спечели 109 гласа. Анкара постигна резултат от 73 гласа на втория тур в тайното гласуване, които обаче паднаха дори до 60 гласа в третия кръг, докато Испания увеличи подкрепата и получи 132 гласа – малко над необходимите й 129.
Причините са немалко на брой и от различно естество.
При избирането на Турция на 17 октомври 2008 г. нейни конкуренти бяха Австрия (която беше избрана с малко над 130 гласа) и Исландия, която загуби гласуването с 83 получени гласа. Испания и Нова Зеландия бяха по-сериозна конкуренция от малкия северен остров. На следващо място, в периода 2006-2008 г. тогавашните външни министри на Турция А. Гюл и Али Бабаджан проведоха силна и мощна кампания, за да лобират за турската кандидатура, в рамките на която посетиха над 150 страни! Понастоящем дори и само заради липсата на достатъчно време такава впечатляваща кампания не можеше да бъде проведена.Мнозина дипломати бяха изненадани от турския ход да кандидатства за място в Съвета за сигурност толкова скоро, което е необичайна практика в ООН. Опитният турски дипломат Волкан Вурал, бивш турски постоянен представител в ООН (1998 – 2000 г.), смята, че при това положение шансовете са били „едно на милион“.
Освен това, през 2008 г. турската политика на „нулеви проблеми със съседите“ беше в своя зенит. Тогава страната се радваше на отлични отношения с Латинска Америка, Близкия изток, африканските и балкански страни. Това не се отнася напълно за настоящата ситуация, което може да бъде проследено по отделните региони.
За разлика отпреди шест години, тази година Латинска Америка и Карибският регион не гласуваха за Турция.
Турското правителство обяви 2006 г. за година на Латинска Америка и Карибите в Турция. Постепенно се развиваха три основни оси на сътрудничество са между Турция и страните от този регион:
1. политико-стратегическа
2. търговско-икономическа
3. културна
Всичко това благоприятства за благосклонното отношение към турската кандидатура в ООН през 2008 г., но сега съперник на Турция беше Испания и испаноезичните страни съвсем очаквано подкрепиха своята бивша метрополия, с която ги свързват дълбоки икономически, обществени, човешки и културни връзки.
Руският експерт Екатерина Чулковская пише, че през 2008 г. Турция се възползва от подкрепата на многобройните африкански страни в ООН и от 53 африкански страни, 51 подкрепиха Турция. В тази връзка Вурал посочва, че мрежата на ислямския проповедник Ф. Гюлен благодарение на своите училища, болници и социални институти имаше много силни позиции в страните на юг от Сахара. След корупционния скандал от 17 декември миналата година, движението на влиятелния духовник, който живее в САЩ, и управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието са в открита война. Това не позволи на турските държавници да се възползват от лобиране в тяхна полза от такъв влиятелен съюзник.Турция претърпя някои неудачи и в едно от най-важните направления на външната си политика – западното. Вота „против” от страна на Турция при предното й участие в Съвета за сигурност по резолюцията за иранската ядрена програма и острата критика срещу Израел във връзка с войната срещу Газа, накараха редица западни наблюдатели да си задават въпроса дали Турция не обръща гръб на Запада. На следващо място, обвиненията, че Турция е разпалвала войната в Сирия и мълчаливо подкрепя някои радикални групи, доведоха до загуба на доверие в Анкара като надежден съюзник сред някои западни столици. Отделен въпрос е, че в сирийската криза невинните, ако изобщо има такива, са твърде малко и често можем да чуем едри разбойници да призовават „Дръжте крадеца“.
По отношение на Балканите непремерени изказвания на турски официални лица на най-високо ниво във връзка с Косово се отразиха и на отличните до този момента отношения със сърбия. Все пак, измерението, в което влошаването на отношенията със съседите е най-видимо, е ситуацията в Близкия изток.
В три ключови близкоизточни държави – Египет, Сирия и Израел – Турция няма посланици заради влошените отношения.
Отношенията с Израел започнаха да се влошават заради критичните изказвания на турски официални лица по повод изралеското отоншения спрямо палестинците и след серия от по-малки дипломатически скандали достигнаха своята най-ниска точка след щурма от страна на израелски командоси в международни води срещу флотилия с международни активисти, превозваща помощи за Газа. При атаката на 31 май 2010 г. бяха убити девет турски граждани.
След като президентът Мубарак беше свален от протестите и властта малко по-късно беше поета от представители на движението „Мюсюлмански братя”, Турция беше един от основните поддръжници на новия египетски президент Мухаммад Мурси.
Редица негови грешки и поляризирането на египетското общество доведоха до намеса на военните в политическия живот през лятото на миналата година. (Тогава) турският премиер Ердоган не се поколеба многократно да определи случилото се като „преврат” и в резултат турско-египетските политически и икономически отношения силно пострадаха. Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства обаче отпуснаха 12 млрд. долара на новата власт на ге. Ал-Сиси. Турция и Катар подкрепяха различни от саудитските фаворити и в сирийската криза, така че освен влошаване на турско-египетските, станахме свидетели на замръзване и на турско-саудитските отношения. И Кайро, и Рияд активно лобираха срещу турската кандидатура за неспостоянен член на Съвета за сигурност.
Турската активност за сваляне на Башар ал-Асад породи опасения сред някои малки страни с могъщи съседи за тяхната стабилност. Заплахите за прилагане на сила са значим поврат в наблюдаваната само преди няколко години „десекюритизация“ на турската външна политика, изразяваща се в изоставяне опирането на военна мощ, залагане на дипломатическите мерки и „меката сила“, както и подход за мирно разрешаване на международните конфликти чрез преговори и посредничество.
Сирийската политика на Анкара доведе до разминавания и с други важни регионални фактори като Иран и Ирак.
Намеквайки за популярната в Турция през 90-те години теза за войната на Турция на „два и половина фронта“ (срещу Гърция, Армения и „половинката“ фронт на ПКК), турският журналист Бурак Бекдил иронизира, че понастоящем има съюз на две и половина държави в Близкия изток, а именно Турция и Катар и недържавния играч Хамас. Същевременно списъкът с недоволните от турската политика е много по-дълъг: „Иран, Ирак, Сирия, Ливан, дискретно Йордания, Израел, Обединените арабски емирства, Египет, както винаги Кипър, вече и Тунис, също така дискретно Мароко и Алжир, някои от фракциите в Либия.“
Повечето наблюдатели приемат, че, за съжаление, в последните години Турция направи крачки назад по пътя на демократизацията. В предното десетилетие икономическите успехи, съчетани с постиженията в демократизацията, бяха изтъквани като важна част от „турския модел“, който турските държавници активно промотираха сред арабските страни. Тези крачки назад в свободата на словото и потушаването на протестите в парка „Гези“ например също не влияеха положително на турските шансове за избиране в ООН.

Неофициалният лозунг на турската кампания, че „Светът е по-голям от пет“ (петте постоянни членки) и настояванията на Ердоган за реформа на Съвета за сигурност, не печелеха симпатии сред тези значими международни играчи, което вероятно също е оказало известно влияние.

Разбира се, турският икономически, военен, демографски и не на последно място – дипломатически - потенциал остава огромен. Турция ще продължи да бъде важен играч в политиката и енергетиката (както доказват последните развития около газопровода „Южен поток“) на няколко региона (Черноморския, Източното Средиземноморие, Каспийския, Близкия изток). Въпреки това несъмнено се налага Анкара да преосмисли някои свои позиции и отново да заложи на подхода на сътрудничество и равноправно партньорство с конкретните страни, а не на едностранни опити да наложи дадена политика.Текстът за пръв път беше публикуван в сп. "Дипломатически спектър".Ако статията ти харесва, можеш да кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог долу вляво.

Няма коментари: