Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.



2015-04-05

Три фрагмента

Предлагам да си поговорим за демокрацията.
Днес четох, че кампанията на Кенеди през 1961 г. е струвала около 10 млн. долара. Разбира се, това днес са доста повече пари заради инфлацията ,но все пак. Кампанията на Буш-баща 1989 г. струва около 80 млн. долара, а тези на Клинтън - по около 100 млн. Първият мандат на Буш-син вече струва над 170 млн. долара, а вторият - близо 370 млн. долара.
При Обама кампаниите вече надхвърлиха 700 млн. долара на кампания, а Хилъри Клинтън е приготвила над 1 милиард долара за кандидатурата си.
Та, къде казвате е тук гласът на отделния човек?
Нямам никакви съмнения, че и в Европа положението е подобно, просто тук нещата стават малко по-завоалирано и мащабите са по-скромни.

Преди време писах за това, което вследствие на коментарите с приятели заедно нарекохме "претенциозна елипса на спомагателния глагол" ("Прекрасна!" вместо "Прекрасна СИ!"). Мисля, че второто най-дразнещо в съвременния ни език, е когато жената приема без промяна фамилията на съпруга си. "А"-то накрая обозначава, че става дума за жена, нали така? Казваме Елена Петрова, а не Елена Петров. Същото важи и за фамилии, окончаващи на "-ски". Би следвало да бъде Елена БойковскА, а не Елена БойковскИ. Последното благозвучно ли Ви е? На някои очевидно им е.
Също така не приемам да пропускаме "-ов"/"-ова" в бащините имена на децата ни. В крайна сметка, те носят смисъл да различим, че не става дума за двойно малко име, а за бащино.

Мисля, че един от основните проблеми днес, който ни пречи да превърнем информацията в знание, е деволюцията на основните медии. Те предоставят информация, но без фон, контекст и базови знания, така че да може читателят/слушателят/зрителят да се ориентира в цялостната картина. Така ние имам само точки, петънца тук-там, но не и някакви по-общи контури, линия, очертаващи формите на процеса или на събитията.

Ако статията ти харесва, можеш да кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог долу вляво.

Няма коментари: