Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2015-04-10

Публично-частно партньорство по американски

В романа "Планината Грей" на американския юрист, адвокат и автор на бестселъри Джон Гришам, за който писах преди време (ТУК), попаднах на информация за интересна схема, която се прилага в САЩ. Например, човек в бедните планински или южни щати получава глоба за дребно провинение – превишена скорост или изтекла шофьорска книжка. Към тях се добавят и някои съдебни разноски. Човекът няма пари да плати. Властите се свързват с частна фирма. Тя начислява допълнителни такси – основна, месечна такса за обслужване и управление на задължението, финална. Така сумата нараства почти двойно. Естествено, човек, който няма финансова възможност да плати първоначалната глоба, няма как да плати и втората, която е двойно по-голяма. Договаря се погасителен план, но по-голямата част от вноската, която плащаш месечно, отива за таксите по обслужване.
Ако поради затруднение не платиш една или две вноски, задължението е гарантирано с държаваната принуда. Посреднощ идват помощник-шерифите (арестът в нощните часове между 22.00 и 06.00 в много страни е забранен, но се практикува в САЩ и от Израел в окупираните палестински територии) и те арестуват. Съдията лепва още глоби и такси, заради забавянето. Въпреки че да попаднеш в затвора заради дълг в САЩ формално е незаконно от около 200 години, тъй като противоречи на редица решения на Върховния съд и на Четиринадесетата поправка в Конституцията, то се практикува доста често. Защо? Защото властите в по-бедните райони успяват да съберат около 30% от такива глоби. Частните фирми обещават двойно по-висок процент. Общинските власти се нуждаят от пари и се съгласяват. Благодарение на описаната по-горе схема, по която длъжникът изплаща (най-често само) първите няколко вноски, частната фирма отчита своите 60% успеваемост. Реално обаче това не е така, защото, когато плащанията спират поради материални затруднения, длъжникът отива в затвора – на издръжка на данъкоплатците, разбира се! – и не може да погаси задължението си.
Така частната фирма реализира големи печалби от таксите, които начислява, а за обществото и данъкоплатците остава да плащат за загубите, например арест и престой в затвора.
В България доста често ставаме свидетели на подобна схема при задължения, събирани от ЧСИ или колекторски фирми, когато задълженията нарастват многократно заради лихвите и таксите, които се начисляват...

Ако статията ти харесва, можеш да кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог долу вляво. 

Няма коментари: