Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2015-06-26

Десет статуса от "Фейсбук"

Казах Ви, че така ще стане, нали?
"Не е редно частните училища, които получават държавно финансиране, да бъдат задължавани да обучават 20% от децата безплатно. Държавният стандарт е 1400 лв., кой ще плаща останалата част от таксата? Кой ще плати, не става дума за държавни училища, всичко струва пари - наем, осветление, целодневно обучение, извънкласни дейности, храна, транспорт. Ако годишната такса е 7500 лв, вадим 1400, кой ще плати останалата сума? Изходът е да се увеличи таксата за останалите деца, което било крайно нечестно и несправедливо спрямо родителите." Това заяви шефката на Асоциацията на частните училища Милка Славчева.
Значи, в държавните училища осветлението и отоплението не струват пари, така ли? Значи, не е несправедливо най-бедните да плащат за тези, които могат да платят 8000 бона? Значи, честно е да вземаш държавни пари (неподупстимо подпомагане на търговска дейност), но не е честно да отпуснеш някоя и друга бройка за "талантливи или деца със специални образователни потребности."
Никакви държавни пари за частните училища! Не на частното образование с обществени средства! Обществените средства - за обществени нужди - в предимно обществени институции!
Вън търговците от храма! ‪#‎Наглост‬

Социалният психолог проф. Дончо Градев в едно свое интервю наскоро каза няколко важни и точни неща:
1. В рамките на социалните мрежи се създава един агресивен фронт от хора, които са озлобени поради липсата на просперитет, ред и пр. Този агресивен фронт обаче не може да помогне на никого.
2. В общества, където има благоденствие, общоприет културен праг на изказа и действията, а при нас този праг падна твърде ниско, не може да вирее подобно явление.
3. Неолибералната идеология е тази, която внушава, че виновен е човекът, защото е необразован, няма волята да се промени, мързи го и пр.
Решението: не приказки против престъпниците, а "за" такава организация на обществото и държавата, която да може да гарантира сигурност; против глупостите, че сам си си виновен и "за" реален анализ и конкретни възможности за ограмотяване и образование, работа, труд, доходи за всички, независимо от етнос и вяра - цигани, българи, турци, всякакви.

"Съвременната идея за успех има тираничен характер."
д-р Николай Михайлов

"Една нация не може да бъде съкрушена отвън, докато не бъде разрушена отвътре."
Пиърс Браун

Покрай събитията в Македония често се чуваше едно име - това на специалния наблюдател от страна на Европейския парламент, словенецът Иво Вайгъл. Ако някой си беше направил труда да провери, щеше да установи, че това е бившият говорител на югославското външно министерство от края на 80-те години. Човекът има опит и експертиза по бивша Югославия и страната му се възползва от това. В България Вайгъл щеше да бъде молепсан като комунист и щяха да искат да го лустрират, най-вероятно. Заради това ние сме там, където сме, и Словения е там, където е.

На 24-ти май тържествено пеем стиха "България остана вярна на достославний тоз завет..." Ето как. В момента по фризираната официална статистика 16% от децата са неграмотни. Преди 1989 г. този процент е бил 1,6.
От 2000 г. насам са закрити между 850 (НСИ) и 930 (КТ "Подкрепа") училища и 1258 детски градини или общо над една трета от съществуващите учебни заведения. Проектозаконът на ГЕРБ в сферата предвижда закриването на помощните и болничните училища.
До 5 години 35% от учителите ще излязат в пенсия. Броят на младите педагози под 30 години е около 1%.

Никога няма да повлияеш на света, ако се опитваш да бъдеш като него!

"Растеж заради самия растеж е идеологията на раковите клетки."

Отпуснатият, плешив седемдесетгодишен Иванов се гледа в огледалото какъв е спаружен, след това гледа легналата на спалнята красива млада блондинка и се пита:
- Възможно ли е толкова да обича парите?

Борис Велчев в една своя книга пише: „Умилението, с което говорим за България в минало време, по необясним начин бива съчетано с враждебно отношение към съвременната държава. Държавата ни е проекция на нашето общество, на самите нас, и е точно толкова добра, колкото сме и ние. Преди да се сърдим на нея или на институциите, би следвало да се вгледаме в онова, което правим, с което допринасяме за общественото добро. Друга държава нямаме. И ако често днес приемаме правата си за даденост, дължим го на българската държава, която ни ги осигурява и на институциите, които ни защитават.“

Ако статията ти харесва, можеш да кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог долу вляво.

Няма коментари: