Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2015-07-30

"Антикрехкост", Насим Никълъс Талеб

Насим Талеб е интересна и нестандартна фигура - ливански християнин, боравещ прекрасно с класическите езици и античното наследство, финансова акула от "Уолстрийт", човек с изкслючително неординерни възгледи за прогнозирането, в спор с повечето утвърдени икономисти...
Нямам намерение да правя подробен разбор на книгата му или идеите в нея, за тях е писано немалко, но искам да споделя два абзаца от многото, които силно ме впечатлиха.

"Светът като цяло никога не е бил по-богат и никога не е бил в по-голяма степен задлъжнял и живеещ с взети назаем пари. Фактите по отношение на обществото показват, че колкото по-богати ставаме, толкова по-трудно ни става да се простираме според чергата си."
Ако ме питате мен, причината е ясна - наложеното консуматорство и необходимостта постоянно да потребяваш, за да се поддържа икономическият цикъл.

По отношение стреса и медикаментите
"Един на всеки десет пълнолетни американци взема някакъв вид антидепресант. ... Може да има важни причини в тежки случаи човек да взема медикаменти, но настроението ми, тъгата ми, изблиците ми са източник на интелигентност. Когато вали дъжд, може да стана по-съзерцателен и да пиша по-бавно, докато капките удрят стъклото със звука, който Верлен нарича "есенни ридания" (sanglots). Друг път имам повече енергия - ходя повече, върша повече неща, пиша по-малко... Трябва ли да бъда превърнат в зеленчук или щастлив идиот?
Ако през миналия век бяха съществували антидепресанти, "меланхолията" на Бодлер (spleen), настроенията на Едгар Алън По, поезията на Силвия Плат, всичко, което има душа, щеше да бъде потопено в безмълвие...
Ако големите фармацевтични компании бяха в състояние да премахнат сеоните, може би щяха да го направят - за печалба, разбира се."

Ако статията ти харесва, можеш да кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог долу вляво.

1 коментар:

Анонимен каза...

Здравейте приятели,
открих много полезен сайт за разписанията и маршрутите на градският транспорт в София,
рисува маршрутите на карта и прави връзки между отделните видове транспорт
дано да съм ви бил полезен и да се възползвате
www.razpisanieto.bg