Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2015-08-29

Десет статуса от "Фейсбук"

Проверки или каквото и да е от страна на министерството на образованието за това дали има записани ученици - мъртви души няма да доведат абсолютно до никъде. Това е лечение на симптомите, а не на самата болест. Докато не се промени системата на делегирани бюджети, при която всеки ученик или студент са едни пари за обучаващата институция, нищо няма да помогне, заради фундамента на системата.

БАНИ са една група измислени "академици", които паразитират върху марката Българска академия на науките и незапознатостта на обществото.

Представители ня туристическия бранш се оплакват от липсата на подотвени кадри за сектора. Те искат някой друг (университетите, държавата, обществото като цяло) да подготви кадрите, а ползата да бъде само за тях. Не чух нито един да предложи съвместни програми или свой принос в подготовката. От друга страна, секторът наистина носи приходи, но условията за работа не са кой знае какви - дълги смени, невисоко заплащане, работата е сезонна. Служителите не знаели езици.Откъде да знаят при общ срив на цялата образователна система?
Не може да имаш само претенции, без да даваш принос за общото.

През юни присъствах на една конференция, посветена на годишнината от настоящата Конституция. Бяха поканени известни юристи, участници в "Кръглата маса" и ВНС и пр. Изводите, около които всички се обединиха, бяха, че в Конституцията са заложени три "кита" - демократичната, социалната и правовата държава. Липсата и провалът на реализирането на социалната държава обаче крие огромна заплаха и за другите две - ставаме свидетели на търговия с гласове, на масова незаинтересованост от политическия живот, на уродливи явления в медиите.
Петко Симеонов, депутат от СДС във Великото Народно събрание, направи интересно изказване. Според него трябва да вървим по ообратния път - първо да се поставят проблемите, да се анправи своеобразна Кръгла маса, т.е шшироки дебати в обществото и чак след като се намерят консенсус и решения, да се върви към законодателни и конституционни промени.
Защото иначе се получава, че елитът, богатите, облагодетелстваните от Прехода, искат промяна на Конституцията! Парадокс!

За Саудитска Арабия събитията в южните части на страната са не по-малко важни, отколкото да следи ситуацията с "Ислямска държава". През май тази година беше създадено движението "Ахрар-ан-Наджран" - първата въоръжена групировка на територията на кралството в последните десетилетия. Целите й са откъсване на провинция Асир, която има обща история и племенен състав със съседния Йемен. Това е още едни вътрешен фронт заедно с населената предимно с шиити т. нар. Източна провинция.
Бившият крал Абдулла положи много усилия за усиморотворяване на южните провинции, които обаче бяха провалени от неговите наследници много бързо след началото на военната авантюра в Йемен.
Сепаратизмът е значима заплаша за саудитците, защото страната се състои от няколко исторически области - Неджд, Хиджаз, Асир, Ал-Хас и други региони, като обединяващият фактор е властта на династията.
Вариантите са или опит за кооптиране на недоволните (което не е по вкуса на крайната група, която държи властта), или опит за силово въздействие и наливане на пари, чрез което въпросът няма да бъде решен из основи, а само забавен във времето.
Риск би било разпростирането на проблемите и в съседните провинции Джизан и Наджран, други проблемни точки в отношенията с Йемен.

"Фактът, че тя никога не е казвала такова нещо, няма никакво значение. Times винаги е по-влиятелен от истината."
Грег Паласт, "Най-добрата демокрация, която може да се купи с пари"
(Greg Palast, The Best Democracy Money Can Buy)

"Защо хората, които живеят само за успеха, смятат „неуспелите” за нещо различно от човеци?
Защото те самите искат да са нещо различно от човеци."
Via Николай Гочев

Имаме свобода на словото, нямаме свободни медии.
Винаги след някоя трагедия има обвиняеми, никога няма виновни.

Когато една политическа проститутка (от мъжки пол) те нарече "пълен гипс" това вероятно е нелош комплимент.

"Надо стараться все делать хорошо: плохо оно само получится."
"Надо особенно ценить мгновения счастья и радости — они делают людей добрыми."
"Когда человек улыбается, смеется, восхищается или сострадает, он становится чище и лучше."
Актер Андрей Миронов

Ако статията ти харесва, можеш да кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог долу вляво.

Няма коментари: