Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2015-08-31

Туркменски газ в Европа? Няма да е е скоро!

Съществуват множество причини защо твърде вероятно засега нищо няма да излезе от идеите да се доставя газ от Туркменистан. Сред тях са:
- Съществуват редица нерешени въпроси за статута на Каспийско море и спорове с Азербайджан;
- Няма построен тръбопровод, не са извършени и предварителните икономически, теренни и други проучвания;
- Няма свободни обеми газ - Русия и Китай изкупуват почти всички обеми туркменски газ. През септември 2007 г. започна строителството на газопровод до Китай, който да доставя 30 млрд. куб. м. годишно за период от 30 години. През 2011 г. беше договорена опция за удвояване на обема на доставяния газ;
- Дори и по някакво чудо туркменски природен газ да стигне до Баку, за да се влее в тръбата Баку-Тблиси-Ерзурум, тя е много несигурна, както показа скорошното й взривяване. През 2010 г. Хасан Алсанджак, директор на енергийната сигурност на газопровода, пише, че след 2004 г. ПКК е атакувала турската секция на тръбопровода Киркук-Джейхан най-малко 20 пъти, а от 2005 г. насам – и турско-иранският газопровод. На 5 август 2008 г. по друг важен петролопровод избухва експлозия, което спира преноса на петрол за 2 седмици, като оценката на щетите и пропуснатите ползи е за ок. 1,5 милиарда долара. При това трябва да се има предвид, че тогава беше сравнително спокоен период и активно течаха преговори с кюрдите.
Така че вероятно скоро туркменистански природен газ няма да достига Европа.

Ако статията ти харесва, можеш да кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог долу вляво.

Няма коментари: