Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2015-11-16

Атентатът в Париж - реакциите на експертите (обзор)

В първия си пост по темата опитах да обобщя някои реакции на случилото се в Париж от социалните медии. (ТУК)
Вторият представи някои мои разсъждения за атентата и последиците от него, най-важните от които са засилването на антиимигрантските и антимюсюлмански настроения и ръст на крайната десница, и потенциалното увеличаване правомощията на специалните служби да следят и наблядават гражданите (ТУК)
С настоящия преглед се опитвам да представя някои от най-интересните мнения по темата на изтъкнати български специалисти.

Ако проблемът е в мюсюлманите в Европа, защо нямаше удари в Швеция и Дания, а имаше в Париж, попита бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Бриго Аспарухов.

Според Симеон Николов – директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения – „военен удар не може да ни отърве от ИД. Ние бихме разрушили само силовата ѝ част, военното ѝ крило. „Ислямска държава” не е само въоръжени отряди, тя е идеология. Тази идеология е в умовете и сърцата на хората, в които е успяла да плъзне тази зараза.” Военен удар в Сирия не решава и проблема с терористи, които са родени второ или трето поколение в Европа. 
Според експерта една от целите на „Ислямска държава” е да въвлече Европа във война с Близкия изток и по този начин да дискредитира пред целия мюсюлмански свят Запада. Най-правилното би било след въздушни удари на западните държави местни сили да довършат този втори етап от военната операция, заяви Симеон Николов.
Същевременно за Европа на преден план излиза необходимостта от засилено разузнавателно сътрудничество между държавите.


Под напора на емоциите в момента наблюдаваме преувеличавания за начало на световна война, край на Европа, е мнението на д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра заблизкоизточни изследвания.
Аз съм „за” войната срещу тероризма, но против идеята за война между цивилизациите, заяви анализаторът. България също е мишена, макар и потенциалният риск засега да не е превърнат в конкретна заплаха.
Големият проблем е дупката, разминаването между нашите (на Запада) ценности и външната ни политика, категоричен е д-р Абуаси. Защо никой не зададе въпрос на британския премиер Камерън защо Великобритания строи саудитски затвори; защо никой не попита френския президент Оланд за сключените оръжейни сделки с Катар и Саудитска Арабия на стойност 39 млрд. само за последната година?
„Мащабните операции”, които се предприемат сега във военен план, са маска, за да се успокои общественото мнение и да се скрие предишното подценяване на заплахата. Военните операции няма да свършат нищо, докато съществува идеологията, която подхранва „Ислямска държава”. Тази идеология трябва да бъде ударена в нейния корен, в страните, които я подкрепят и разпространяват като Катар и Саудитска Арабия.
Интеграцията на общности е невъзможна. Единствено възможна е интеграцията на индивиди чрез налагане на закона навсякъде и равенството на всички пред него.
Щом се говори за разпад на Европа, явно терористите са постигнали целите си, обобщи експертът. Според него най-вероятно предстоят нов удар във Франция, което би било символно значимо за терористи, катто и във Великобритания и Рим.

Говорейки за двойните стандарти, Боян Чуков припомни изказването на френския външне министър Лоран Фабиус на среща на „Приятелите на Сирия”, на което той казва за фронта „Нусра” (част от „Ал-Каида”), че „те ни вършат работа”.

Гл. ас. д-р Бойко Маринков от Института по балканистика посочи, че атентатът в Париж е част от логиката на три атентата.
Първият беше в Анкара и като резултат от него беше нанесен тежък удар срещу сирийските кюрди, които са враг на „Ислямска държава”.
Вторият беше атентатът в Синай, който е тежък удар срещу Египет и неговата туриститическа индустрия.
Атентатът в Париж пък е удар срещу най-мултикултурната държава. Тази логика на анализа се вписва и допълва идеите и на други експерти, че надигането на европейска ислямофобия, както и въоръжената намеса в Сирия, допълнително заздравяват позициите на „Ислямска държава” и водят до нов приток на хора към организацията.

Ако статията ти харесва, можеш да кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог долу вляво.

Няма коментари: