Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2015-11-15

Атентатите в Париж - опит за равносметка

Време и място на извършване
Петък вечер, когато хората излизат. Целите - заведения, концерт, футболен мач, т.е. все многолюдни места. С изключение на един случай, няма вземане на заложници, никакви искания, а само бомбени атентати и стрелба. Т.е. търсен е максимален ефект и поражения.
Мобилността на придвижване, бързината, прецизността говорят за подготевни хора. Така възниква въпросът какви са били терористите. Всяка група, която даде клетва на Багдади, може да се счита за част от "Ислямска държава". Дали става дума за спящи клетки, които са получили инструкция от центъра за удар? Или са местни симпатизанти/спяща клетка, които са взели решение за действие самостоятелно? Или са вкарани наскоро в Европа хора? (може би по-малко вероятно)
Най-вероятно обаче някога някъде те са получили военна подготовка.
Контекст на атаките 
Международният контекст е изключително важен. Това са преговорите във Виена по сирийската криза, победите на правителстваната армия в Сирия (деблокирането на базата Куейрис, град ал-Хадер); сваленият в Синай руски самолет; кървавият атентат в бейрутския квартал Бурж ал-Баражне, в близост до който се намира и палестинският бежански лагер с това име, в час пик в четвъртък. Тогава при двоен самоубийствен атентат на групировка, свързана с "Ислямска държава" са убити над 40 души. Бурж ал-Баражне е част от населения със шиити Южен Бейрут и се намира недалеч от квартал "Дахия", столицата на "Хизбулла". 
Modus operandi
Като начин на извършване атентатите в Париж наподобяват много повече Мумбай, а не 11 септември. Опитът за френски 11 септември беше на Коледа 1994 г., когато заради подкрепата, оказвана на Франция на алжирските военни в смазването на ислямисткото движение в страната, членове на алжирската ислямистка Въоръжена ислямска група, отвлякоха самолет, летящ от Алжир до Париж с план да го разбият в Айфеловата кула. Френските служби обаче имаха информация за готвенето, самолетът беше приземен в Марсилия уж за презареждане с гориво, където беше щурмуван от френските специални части GIGN, които си свършиха перфектно работата и избиха похитителите. 
Настоящият атентат много повече прилича на атаката в Мумбай, Индия, през ноември 2008 г., когато група пакистански екстремисти извършват 12 координирани бомбени атаки и стрелби със 164 убити и над 300 ранени.
Реакциите в социалните медии, включително потресът, съчувствието, но и отхвърлянето на фалшивите кампании в социалните мрежи и двойните стандарти спрямо различни трагедии, съм проследил съвсем накратко ТУК.
Последици
Като шок от атаката, привлечено медийно внимание и пр. петъчното нападение е сравнимо с 11 септември. 
Най-вероятно ще се наблюдава ново засилване на антиимигрантските и антибежански чувства, а конкретно във Франция - и на "Националния фронт" на Марин Льо Пен. Определени заинтересовани кръгове, включително политически, ще се опитат да истеризират дебатите. 
Както винаги след такива събития, може да се очаква нарастване на наблюдението и правомощията на специалните служби. Те обаче се нуждаят от това отново да заложат на агентурното разузнаване (HUM-Int), а не само да разчитат на технически средства за наблюдение и подслушване. Микрофонът не познава исляма, спътникът не може да предвижда следващите ходове на терориста.

Ако статията ти харесва, можеш да кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог долу вляво.

Няма коментари: