Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2016-05-05

Икономика и празници

Винаги, когато има празници, ще се намери някой, който да пресмята какви са загубите. А защо не пресметне ползите от повишеното потребление, харчене и почивки? Защо не пресметне възстановяването и отдиха на работната сила, които повишават производителността? Защо не говори, че трудът у нас е два пъти подценен - два пъти по-ниски заплати от производителността на труда (иначе казано, може почти двоен скок на заплатите веднага)?
От работодателските организации и индустриалния капитал у нас съобщиха, че загубите са между 300 и 400 млн. лева за всички слети почивни дни през цялата година.
Така възниква два допълнителни въпроса - защо всички медии посочваха само горната граница (400 млр. лева), а не и двете стойност?
И второ и много важно - нека тези, които представят тази статистика, да бъдат така добри да ни покажат и своите методи и изчисления. Нямам против и 500 млн. да са загубите, нека обаче коректно да демонстрират метода на изчисление, представителна ли е извадката, оценка ли е, що ли...
И тази тема потвърждава правилото, че има някои теми, по които щом чуем анонса в медиите, вече знаем кой ще говори:
- трудови и социални въпроси - представител на Института за капитализъм, търговско-промишлената палата или работодател;
- Близък изток - проваления (без нито една сбъднала се прогноза по сирийската криза) аналлизатор М. Халаф; един-двама други;
И т. н.

Ако постът ти харесва, можеш да кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог долу вляво.

Няма коментари: