Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2016-06-10

5 статуса от "Фейсбук"


Извличането на природните ресурси в редица случаи означава брутално съсипване на природата - сриването с булдозери на целия връх ня планината или хълма в Апалачите в САЩ; катранено-битумните пясъци в Алберта, Канада; нефтодобива в Нигерия, Латинска Америка и Близкия изток. Т.е. създавят се "излишни зони", населени с "излишни хора". За да бъде оправдано превръщането на цели групи хора в "излишни", това изисква и съответните интелектуални теории - ориентализма, неоколониализма и други. Така е лесно вината за положението да бъде хвърлена върху "гръцкия мързел" или "неспособността" на дадени хора да приемат демокрацията.
Някои размисли, породени от 'Let them drown' на Naomi Klein, публикувана в 'London reviеw of books' и една статия за ценностите в международните отношения на турския колега Berdal Aral.

Ако не можеш да се довериш, да допуснеш другите до себе си и да обичаш, остани си сам - демоните са на разположение при всякакви обстоятелства.

Голяма част от българския НПО-сектор публикува на сайтовете си събитията, които организира или в които участва, едва след като са отминали. Явно такова е разбирането им за гражданско общество, прозрачност и отчетност.
Същевременно имат претенции, че са страж на обществените интереси. "А кой ще пази стражата?", се пита тогава.

Чрез Панджирската долина, прохода Хибер и т. нар. Вахански коридор Афганистан контролира главните пътни артерии по линията Русия-Централна Азия-Индия. Има ли учудени, че някога процъфтяващата страна е арена на войни цели четири десетилетия и половина - от 1979 г. насам?

Един от най-големите грехове на т. нар. "преход" и на политиците от този период е, че лишиха младите от памет (за да не могат да сравняват с миналото), перспектива и амбиции (защото иначе щяха да са отвратени от настоящето). Забраниха им да мечтаят. Никой вече не мечтае за България като космическа и високотехнологична държава, а за лидер в аутсорсинга (easy come, easy go). Ако ти откраднат 5 лева, ще вдигнеш скандал. Откраднаха цели заводи и бъдещето на младите, а никой не го почувства като свое.


Ако постът ти харесва, можеш да кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог долу вляво.

Няма коментари: