Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2017-06-26

Пасивната революция в наши дни

Драги приятели, напоследък си мислех, че съвременният политически живот може да бъде обяснен добре с една стара, но интересна и твърде актуална концепция - за т. нар. "пасивна революция" на Антонио Грамши.
При класическата революция - например Френската, Руската, Китайската - нещата са ясни.
При пасивната е малко по-различно. Грамши посвещава не повече от няколко страници, за да обясни феномена, но въпреки това концепцията му се разбира. И в този случай, както и при класическата революция, съществуват недоволство и желание за промяна. Те обаче, чрез използването на революционна реторика, са използвани, за да може в действителност да подсилят съществуващите форми на господство!!!
Но как може да стане това? Точно тук е номерът.
Елитите са установили културна хегемония. Това ще рече, че чрез медиите, големите политически партии и пр. могат да поставят рамките, да сочат кои идеи се считат за приемливи или не. Така се постигат две неща - първо, може да се управлява посредством фабрикуване на фалшиво съгласие сред хората, а не толкова чрез прибягване до директно насилие. Второ, елитите могат да представят своя частен интерес за общ.
(Повече за културната хегемония виж ТУК).
Ето и някои примери за пасивна революция в съвременността или как капитализмът и системата абсорбират предизвикателствата пред тях:
- гласуваш за Тръмп, защото говори на обикновения човек, получаваш кабинет с общо богатство 6,5 млрд. долара;
- елиминираш Сандърс и Меланшон, за да остане отвратителният избор между Тръмп-Клинтън или Макрон-Льо Пен;
- вярваш, че промяна може да бъде замесеният в родната политика от средата на 90-те насам Слави;
- искаш промяна чрез мажоритарно гласуване, което ще бетонира статуквото;
- "антисистемни" партии, създадени от системата, за да се обере протестният вот и да се гласува за "най-малкото зло" и пр.
Противоотровата - когато чуете за "политически проект", да знаете, че става дума за свенлива партия, която не желае да се нарече така; когато някой претендира, че е гражданско движение, питайте го: "гражданино, на Вас кой Ви плати скъпата медийна кампания?".
Изход обаче има. Културната хегемония вече е пропукана - все по-малко хора вярват в системата и все повече търсят алтернативи. Имаме много възможности да мислим, събираме информация, общуваме помежду си извън матрицата. Матрицата не е непобедима, просто поставя доста капани.

Ако публикацията ти е харесала, можеш да кикнеш на бутончето на ТопБлогЛог долу вляво.

Няма коментари: