Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2018-02-24

Междудържавни подозрения в епохата на глобална несигурност

В Турция много хора са убедени, че Великите сили, особено САЩ, кроят козни за създаване на кюрдска държава и/или разделяне на Турция. Специалистите наричат това "Севърски синдром". Името идва от Севърския договор след Първата световна война, след който са създадени кюрдска и арменска държави, а големи части от територията на Турция са дадени на Велики сили. Договорът не влиза в сила заради съпротивата на Турция и границите на страната са формирани вследствие на Лозанския договор три години по-късно. Т.е. виждаме страх на Турция от САЩ и Запада.
Междувременно чета анализи от сериозни американски изследователи, които са убедени, че Русия майсторски играе картите си в Сирия и това е един от факторите, които тласкат Ердоган към ходове, които го отдалечават от НАТО и доближават до Москва. Т.е. виждаме страх на Вашингтон от Русия.
В руската преса критиците на Путин яростно твърдят, че Русия губи позиции в Сирия, че Турция разширява влиянието си за сметка на другите играчи и че Русия не може да противопостави нищо съществено на турската инвазия и на американското влияние в района. Т.е. страх в Русия от Анкара и Вашингтон.
Едновременното присъствие на всички тези медийни коментари е добър пример за тезата, че Близкият изток е навлязъл в епоха, в която липсват сигурни алианси и повече съществуват съюзничества ad hoc. Това води до постоянно недоверие между участващите играчи, които се подозират в тайни договорки с други страни в конфликтите в свой ущърб. Когато се работи на база тези подозрения и предпазлив подход, това допълнително прави и другата страна внимателна и омагьосаният кръг се затваря.
До там доведоха поредица злоупотреби и пренебрегвания на международното право и подкрепа за "кучи синове" само защото са "наши". Нужно е намиране на някакъв нов регионален и международен баланс, изграден върху принципи, а не двойни стандарти.

Ако постът ти харесва, можеш да го подкрепиш, като кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог вляво.

Няма коментари: